Ovo su sankcije koje čekaju Srbiju od 1. novembra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ovo su sankcije koje čekaju Srbiju od 1. novembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je na konferenciji za medije da će Srbija od 1. novembra biti pod sankcijama za rusku naftu, ali nije obrazložio na koji način i kako će se odluka o embargu sprovoditi u slučaju naše zemlje. Time su građani ostali u neodumici i stoga se kao logično nameće pitanje kakve sankcije čekaju Srbiju prvog novembarskog dana i šta se krije iza najave šefa srpske države.

Kao da je reč o usputnoj informaciji, predsednik Srbije je, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, uznemirio javnost vešću da nas čekaju sankcije.

Povom za pominanje sankcija, Vučić je  našao u priči o organizaciji Evroprajda i mogućnosti otkazivanja te manifestacije, pa je tako zaključio da nam je najlakše pričati o glupostima.

„Pa da bismo pričali o glupostima, da ne bismo pričali o tome šta ćemo sa strujom, šta ćemo sa naftom, od 1. novembra nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama. Da ne bismo pričali o gasu, o mazutu i uglju… Samo pričamo o glupostima, jer nam je najlakše da pričamo o glupostima, jer to najbolje znamo i u kafani da radimo, gde nema nikakve odgovornosti“, rekao je Vučić danas nakon razgovora sa Srbima sa KiM.

I tu se priča završila. Javnost je ostala uskraćena za odgovor kakve su to sankcije, ko ih uvodi i kako će se one odraziti na našu zemlju.

Među onima koji su razumeli poruku šefa srpske države je urednik portala European Western Balkans (EWB) Nemanja Todorović Štiplija.

On objašnjava za naš portal da Vučić govori o sankcijama koje je uveo Savet Evropske unije.

“To su sankcije iz maja meseca. Deo tog paketa, koji se tiče nafte, ima za cilj da oteža Rusiji da nastavi da izvozi sirovu naftu i naftne derivate u ostatak sveta, jer je su za taj izvoz od presudnog značaja operateri iz država članica Evropske unije”, ističe on.

Štiplija kaže da, pored mera koje se tiče embarga na uvoz i izvoz ruske nafte, u šestom paketu sankcija EU je dodatno proširila spisak ruskih banaka koje su uklonjene iz bankarskog sistema SWIFT.

“Pored toga, paketom su obustavljene i aktivnosti emotivanja ruskih državnih televizija, kako bi se sprečilo širenje dezinformacija Kremlja. Sankcije će početi da se primenjuju 1. novembra, jer je paket dao tranzicioni period državama članicama do potpunog zabrana uvoza nafte, kako bi se omogućilo prilagođavanje tržištu i pronašla alternativna snadbevanja.

U pola rečenice tokom obraćanja predsednik Srbije rekao je da ćemo biti pod sankcijama za naftu. Iako nije najjasnije šta Aleksandar Vučić misli kada kaže da će neko Srbiju sankcionisati, ono na šta se predsednik referisao je zapravo odluka Evropske unije iz šestog paketa sankcija prema Ruskoj Federaciji”, objašnjava on.

On kaže da se u toj odluci, na koju se Vučić referisao, navodi da se državama članicama daje rok od šest meseci, koji ističe 1. novembra, da zabrane uvoz ruske nafte, ali i izvoz u treće zemlje.

“Tada su izuzeće od ove mere zatražile i dobile Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Češka i Slovačka. Ono o čemu predsednik govori odnosiće se na Srbiju ukoliko je hrvatski Janaf ipak odlučio da sprovede embargo, jer Srbija rusku naftu, koja nije jedina kojom se snadbevamo, nabavlja preko hrvatskog Janaf-a. Kada je taj paket u maju donet, nas su vlasti uveravale da će situacija biti teža, ali da Srbija neće ostati bez sirove nafte jer ćemo naftu uvoziti i od Iraka preko naftovoda Kirkuk, ali i iz Kazahstana i drugih mesta”, podseća naš sagovornik.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button