Generalni direktor Adidasa napušta kompaniju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Generalni direktor Adidasa napušta kompaniju

Generalni direktor Adidasa, Kasper Rorsted, dao je ostavku, potvrdili su iz kompanije, što će prodavca sportske opreme primorati da traži novu osobu za čelno mesto u kompaniji.

Promena u vrhu kompanije samo je jedan u nizu problema sa kojima se kompanija susreće u poslednje vreme, pored pandemije virusa kovid-19 i bojkota Adidasovih proizvoda u Kini.

“Nakon tri teške godine obeležene ekonomskim posledicama pandemije i geopolitičkim tenzijama, pravo je vreme da započnemo promenu vođstva i utabamo put početku iznova”, rekli su iz kompanije u zvaničnom saopštenju.

Kakav je učinak?

Rorsted, koji je kompaniju preuzeo 2016. godine, dočekan je sa entuzijazmom i ne može se reći da nije imao rezultata. Od 1. avgusta 2016. kada je preuzeo upravljanje kompanijom, vrednost akcija Adidasa je stabilno rasla.

Međutim, u poslednjih 12 meseci, akcije kompanije beleže pad, a njihova vrednost se gotovo izjednačila sa vrednošću iz 2016. godine. Samo ove godine, akcije Adidasa su izgubile oko 37 odsto svoje vrednosti, što ih je učinilo jednim od akcija sa najgorim učinkom na indeksu Euro Stoxx 50.

Novo vođstvo

Odluku da Rorsted napusti mesto generalnog direktora su zajednički doneli sam Rorsted i nadzorni odbor kompanije, izvor upoznat sa razgovorima je rekao za Bloomberg. Po navodima izvora, Rorsted se osećao premoreno nakon upravljanja kompanijom tokom pandemije, a i došao je na metu kritičara nakon objavljivanja navoda da kompanija kasni sa plaćanjem kirije na pojedinim prodajnim mestima.

Odlazeći direktor je 2020. potpisao ugovor na pet godina, a ostaće na funkciji dok se nađe adekvatna zamena za njega u sledećih 12 meseci, rekli su iz kompanije.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button