Krediti za pokretanje biznisa: Šta nude banke, a šta država – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEInvesticiono bankarstvoKreditiSLIDERSVE VESTI

Krediti za pokretanje biznisa: Šta nude banke, a šta država

Imate ideju za pokretanje biznisa, ali nemate dovoljno početnog kapitala da to i sprovedete u delo? Nova.rs je za vas istražila kakve su kreditne ponude za biznis početnike i kakve vam uslove za pozajmicu nude banke, a kakve država.

Na sajtovima banaka pronaći ćete mnoštvo ponuda za startap kredite. U suštini, to je pomoć klijentima da pokrenu i razviju malo preduzeće.

Što se tiče uslova koje morate da ispunjavate da biste postali korisnik startap kredita, osim što firma treba da posluje kraće od dve godine, potrebno je i da ima mali broj zaposlenih, a pojedine banke navode devet zaposlenih kao maksimum.

Neki od ostalih uslova su učešće u investiciji od 10 odsto, uredan kreditni biro, kako firme, tako i vlasnika, a takođe morate biti državljanin Republike Srbije.

Spisak neophodne dokumentacije je poduži, a između ostalog će vam biti potrebni biznis plan preduzeća, vaša radna biografija, kao i različiti izveštaji koji se odnose na poslovanje preduzeća, a banke na svojim sajtovima nude detaljni spisak svega što vam je potrebno. Od dana predavanja dokumentacije, kredit vam može biti odobren, u zavisnosti od banke, u periodu od 10 do 15 dana.

Osim toga da li ispunjavate uslove za dobijanje kredita i potrebne dokumentacije, zapravo najveću pažnju treba obratiti na to da li uopšte imate startap koji je pogodan za kredit, odnosno da li će se desiti da vam banke, zbog delatnosti koju obavljate, odbiju zahtev.

U skladu sa Evropskim investicionim fondom, banke vam neće dozvoliti da postanete korisnik kredita ukoliko otvorite kladionicu ili kockarnicu, preduzeće za proizvodnju ili trgovinu oružjem ili za proizvodnju alkohola. Na listi preduzeća kojima zahtev za kredit neće biti odobren nalaze se i brokerske kuće, menjačnice, političke partije i mediji.

Ipak, ukoliko se bavite nekom drugom profitabilnom delatnošću, moći ćete da podnesete zahtev za kredit.

U zavinosti od dužine poslovanja vaše firme, iznos kredita koji vam može biti odobren je od 1.300 do oko 30.000 evra.

Još jedna bitna stava koju treba da razmotrite kada se odličujete na ovakav vid zaduživanja, jeste da zapravo postoje dve vrste ovih kredita – investicioni i krediti za obrtna sredstva. Investicioni kredit možete iskoristiti za ulaganje u opremu ili nekretnine koja vam je neophodna za poslovanje, kao i za rekonstrukciju objekta u kom već poslujete. Kada je u pitanju kredit za obrtna sredstva, on će vam omogućiti kupovinu materijala koji vam je potreban za proizvodnju ili robe koju ćete dalje prodavati.

Ovakvi krediti mogu biti dinarski, kao i u evrima, a kamate se kreću, u proseku od 5,2 do 6,85 odsto.

Svaka banka ima različite uslove i zahteve koje treba da ispunite, te je svakako najbolje da dobro pogledate ponudu koju možete pronaći na zvaničnim sajtovima.

Što se tiče perioda otplate, on se kreće od 36 do 60 meseci. Postoji mogućnost dobijanja i grejs perioda, odnosno perioda između isplate kredita i uplate prve rate, i to u trajanju od, u proseku, tri do šest meseci.

A šta nudi država

I Ministarstvo privrede ima svoj program, a ukupna sredstva koja će biti dodeljena korisnicima iznose 150.000.000 dinara, odnosno skoro 1.300.000 evra. Ukoliko ste u Agenciji za privredne registre, minimum dve godine pre podnošenja zahteva, registrovali svoje mikro ili malo preduzeće, na dobrom ste putu da dobijete bespovratna sredstva u vrednosti od 30 do 40 odsto ulaganja. Preostali iznos ulaganja biće finansiran iz kredita Fonda za razvoj Republike Srbije, i to sa rokom otplate do pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatnom stopom od jedan do dva odsto.

Ukupni iznos odobrenih sredstava ne može biti manji od 400.000, niti veći od 6.000.000 dinara, odnosno od 3.400 do 51.000 evra.

Sredstva dodeljena na ovaj način možete koristiti za kupovinu potrebne opreme, prevoznih sredstava, materijala i sirovina za prozvodnju. Takođe, pozajmica pokriva i održavanje poslovnog prostora i troškove poslovanja.

Ukoliko ste zainteresovani za ovu vrstu pozajmice, navodi se na sajtu Fonda, potrebno je da se obratite akreditovanim regionalnim razvojnim agancijama, kako biste, pre svega, prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanje.

Zatim popunjen zahtev za startap kredit sa pratećom dokumentacijom predajete Fondu u Knez Mihailovoj 14 u Beogradu ili Bulevaru Nemanjića 14a u Nišu.

Javni poziv je otvoren sve dok postoje raspoloživa sredstva, a najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Troškovi podizanja kredita

Prilikom podizanja kredita, postoje i drugi troškovi na koje treba da se pripremite.

Tako ćete morati da platite jedan odsto od iznosa kredita za proviziju za uslugu obrade zahteva, između 246 i 1.440 dinara za izveštaj kreditnog biroa, 50 za menicu, 10.080 za overu založne izjave, a na godišnjem nivou plaćaćete 40 evra za osiguranje nepokretnosti –  a troškova ima mnogo. Oni se razlikuju od vrste i iznosa zaduživanja, te je najbolje raspitati se o detaljima u banci.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button