Pohlepa za profitom dodatno podigla cene maslinovog ulja? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Pohlepa za profitom dodatno podigla cene maslinovog ulja?

Vrtoglavi rast cena maslinovog ulja na tržištima koja ih najviše koriste, poput španskog i grčkog, uneo je nesigurnost kod stanovništva koje ovu namirnicu koristi u znatno većim količinama nego ostatak Evrope. Naime, veleprodajna cena španskog ekstra devičanskog maslinovog ulja dostigla je u utorak najvišu vrednost u istoriji, iznad 8.200 evra (8.880 dolara) po metričkoj toni. Poređenja radi, to je više od 10 puta skuplje od metričke tone sirove nafte, piše Bloomberg.

Ovakvom rapidnom rastu cena doprineli su loši vremenski uslovi, odnosno loša berba. Španija inače proizvodi 45 odsto svetskog maslinovog ulja, a suočila se sa drugom problematičnom berbom zaredom.

Prema podacima španskog ministarstva poljoprivrede, u sezoni 2022/23. Španija je proizvela oko 662.000 tona maslinovog ulja, što je pad od 54 odsto u odnosu na četvorogodišnji prosek proizvodnje, prenela je Anadolu Agency.

Farmeri kažu da je veliki deo štete već učinjen na usevu za sezonu 2023/24. Andaluzija, odakle dolazi većina španskog maslinovog ulja, još uvek je u teškom stanju zbog tekuće suše. U najboljem slučaju, naša proizvodnja će biti ista kao prošle sezone, istakli su farmeri.

„Špancima je ovaj cenovni udar na maslinovo ulje izazvao pravu krizu. Hranu obilno premazujemo maslinovim uljem. Prosečan Španac troši oko osam litara godišnje, Italijani, Grci i Portugalci isto toliko, ako ne i više. Četvoročlana porodica bi za godinu dana, prema sadašnjim cenama, trebalo da izdvoji više od 300 evra za maslinovo ulje“, napisao je kolumnista Havier Blas (Javier Blas).

I španski prodavci kažu da moraju da vrše promenu cena svake nedelje, te da su one više svakih sedam dana.

„Najpopularniji brend u Španiji sada se prodaje za 9,99 evra (11 dolara), što je više nego duplo u periodu od godinu dana i oko tri puta više od onoga što bi mnogi nazvali normalnim“, objasnio je jedan trgovac.

Grčka se suočava sa „savršenom olujom“

I Grci imaju sličnu muku poput Španaca. Cene prehrambenih proizvoda u ovoj zemlji naglo su porasle u poslednje dve godine za 30 odsto, a analitičari u septembru očekuju još jedan talas povećanja cena.

„Maslinovo ulje je takođe uhvaćeno u spiralu rasta cena. Prošlog novembra cene ovog proizvoda kretale su se oko 3,75 evra po litru, u januaru su dostigle 4,5 evra, a ovog leta su premašila čak osam evra po litru“, piše portal Olive Oil Times.

Prema rečima Manolisa Janulisa, šefa EDOE, nacionalnog interprofesionalnog udruženja za maslinovo ulje, nedostatak zaliha podstiče rast cena.

„Ove godine se suočavamo sa onim što nazivamo ’savršenom olujom’“, rekao je Janulis, komentarišući rekordno nisku proizvodnju maslinovog ulja u Španiji i smanjen prinos u drugim značajnim zemljama proizvođačima kao što su Portugal i Tunis.

Iz ovog udruženja navode da problem koji ima međunarodna industrija maslinovog ulja nije njegova cena, već manja proizvodnja. Tržište se bori da zadovolji svoje potrebe, i svi se takmiče da nadoknade oskudicu koja postoji.

Osim inflacije u Grčkoj koja je u julu bila među najvišim u Evropi – 13 odsto, stručnjaci smatraju da je i pohlepa za profitom podigla cene maslinovog ulja.

Turska uvela mere bez presedana, Portugal namerava da snizi cene

Još jedan od velikih proizvođača maslinovog ulja, Tunis, očekuje da će proizvodnja dostići 200.000 tona u rodnoj godini 2022/23, što je smanjenje od 15 odsto u odnosu na prošlu, prema podacima Nacionalnog odbora za maslinovo ulje.

„Tunis je prošle godine proizveo 240.000 tona maslinovog ulja, prema podacima Međunarodnog saveta za masline. Tokom poslednjih pola decenije severnoafrička zemlja je davala u proseku 257.000 tona godišnje. Zvaničnici Nacionalne poljoprivredne opservatorije (Onagri) obrazložili su da je za ovu situaciju kriva suša u centralnom i južnim delu zemlje, ali i pojedine nedoslednosti proizvođača van sezone“, navodi Oil Olive Times.

Cene maslinovog ulja u Portugalu spremne su da se spuste nakon što je vlada uvrstila maslinovo ulje na listu proizvoda oslobođenih plaćanja poreza na dodatu vrednost. Cilj nove mere je da ublaži uticaj inflacije na porodične račune za namirnice.

Međunarodni savet za masline procenjuje da će očekivana potrošnja maslinovog ulja za rodnu 2022/23. godinu u Portugalu dostići 61.000 tona, nešto ispod petogodišnjeg proseka.

„Potrošnja maslinovog ulja je opala poslednjih godina, što nije isključivo za Portugal, dok druge evropske zemlje proizvođači registruju isti fenomen“, rekao je za Olive Oil Times Goncalo Moreira, menadžer programa održivosti maslinovog ulja u južnoj regiji Alentejo.

Turska je povećala cene maslinovog ulja jer je više izvozila, ali donela je odluku da izvoz obustavi do sezone berbe u novembru, što je protumačeno kao „korak bez presedana“.

Taj potez dolazi kao odgovor na razornu sušu koja je pogodila Evropu, što je dovelo do povećane potražnje za turskim proizvodima i skoka cena maslinovog ulja u Turskoj, prenosi Middle East Eye.

Prema nedavnom saopštenju turskog ministarstva trgovine, proizvođačke i tržišne cene u Turskoj su od juna porasle za 102 odsto.

Biznis.rs

Tags
Back to top button