Povećana kreditna aktivnost u 2. kvartalu, posebno privrede – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Povećana kreditna aktivnost u 2. kvartalu, posebno privrede

Kreditna aktivnost na međugodišnjem nivou u Srbiji u drugom kvartalu ove godine je nastavila da beleži rast i u junu bila je veća za 13,1 odsto, pri čemu je rast kredita privredi iznosio 15,8 odsto, a stanovništvu 9,8 odsto, navodi se u avgustovskom izveštaju o inflaciji koji je Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio prošle sedmice, a danas je predstavljen u NBS.

Krediti privredi su povećani za više od 48 milijardi dinara, obim novoodobrenih kredita privredi je bio veći od 294 milijarde dinara, što je za 1,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Preduzeća su kredite najviše koristila za likvidnost i obrtna sredstva, a 60 odsto kredita koristila su mikropreduzeća, mala i srednja preduzeća.

Kada je reč o kreditima stanovništvu iznos novoodobrenih kredita u drugom kvartalu je iznosio 149,3 milijarde dinara, što je za 1,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Građani su najviše uzimali gotovinske kredite, koji su činili 60,5 odsto novih kredita u drugom tromesečju, dok se skoro četvrtina novodobrenih zajmova odnosila na stambene kredite.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button