Ovo su firme sa najvećim prihodom u Srbiji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ovo su firme sa najvećim prihodom u Srbiji

Na listi najvećih dobitaša za 2021. godinu u fokusu su se našle kompanije iz rudarskog i energetskog sektora, dve firme iza kojih stoje strani kineski investitori, kao i telekomunikacioni operatori, duvanske kompanije, ali i IMT – Industrija motora i traktora AD, koja je u stečaju.


Prvo mesto na listi kompanija koja je ostvarila najveći profit u toku prošle godine zauzela je kineska firma Serbia Zijin Mining d.o.o sa 35,04 milijardi dinara.

Na drugom mestu nalazi se MK Group, koja je u 2021. godini zabeležila neto dobit od 28,5 milijardi dinara, dok je na trećoj poziciji Naftna industrija Srbije (NIS) sa profitom od 27,28 milijarde dinara, prema podacima kojima raspolaže bonitetna kuća CompanyWall na osnovu rezultata iz godišnjih finansijskih izveštaja,  a prenosi portal Biznis.rs.

Četvrta na listi dobitaša je kompanija Serbia Zijin Copper d.o.o, koja posluje u sastavu Zijin Mining grupe i koja je ostvarila dobit od 27,04 milijarde dinara, dok je na petom mestu HBIS Group Serbia Iron & Steel d.o.o, firma koja se bavi proizvodnjom sirovog gvožđa, čelika i ferolegura, koja je prošle godine zabeležila profit od 23,5 milijardi dinara.

Telekom Srbija AD nalazi se na šestom mestu po ostvarenoj dobiti u prošloj godini sa 15,3 milijarde evra, dok manji profit beleži Yettel d.o.o koji je ostvario 8,9 milijarde i A1 sa 7,3 milijarde dinara.

Među prvih 20 kompanija koje su ostvarile najveći profit nalazi se i Tigar Tyres d.o.o, Coca-Cola HBC, Philip Morris Operations, JT International a.d. Senta, kao i pomenuti IMT u stečaju, koji je prema godišnjem finansijskom izveštaju ostvario dobit od 5,05 milijardi dinara.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button