Elektroprivreda Srbije zvanično ušla u proces promene vlasničke strukture – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Elektroprivreda Srbije zvanično ušla u proces promene vlasničke strukture

Elektroprivreda Srbije (EPS) zvanično je ušla u proces promene vlasničke strukture, a već tokom sledeće godine očekuje se da će firma preći u akcionarsko društvo, piše portal Nova.rs.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić objavio je na Tviteru da je javno preduzeće EPS donelo 25. jula rešenje kojim se obrazuje Stručni tim za promenu pravne forme energetskog giganta.

Ideja je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo, a ceo postupak će voditi tim koji se sastoji iz upravljačkog odbora i operativnog tima. Na čelu ova dva tima nalaziće se direktori iz EPS-a, dok će predsednik biti v.d direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Kako se navodi u rešenju, zaključkom Vlade iz 27. novembra 2014. godine prihvaćen je program reorganizacije EPS-a, kojim se predviđa promena pravne forme preduzeća u akcionarsko društvo. Nakon toga, predviđeno je da EPS promeni i svoj osnovni kapital koji će biti iskazan u akcijama.

– Transformacijom u akcionarsko društvo otvorio se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo. Vlada Srbije već je pripremila procenu imovine – piše Nova.rs prema čijim bi saznanjima ceo postupak prelaska EPS-a u akcionarsko društvo trebalo da bude završen do januara 2023. godine.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button