Ruski BDP u drugom kvartalu pao četiri odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ruski BDP u drugom kvartalu pao četiri odsto

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) manji je za četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije uteču na rusku privredu, objavila je ruska agencija za statistiku Rosstat.

“U razdoblju od aprila do juna, BDP je prema preliminarnim procenama iznosio 96 odsto razlike dostignute u istom periodu 2021”, navodi Rosstat u saopštenju za javnost.

Reč je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromesečja koje je u potpunosti obeležio rat u Ukrajini, ističe i AFP.

Nekoliko svetskih financijskih institucija smanjilo je ekonomske izglede Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidela da bi njezin BDP ove godine mogao pasti za 30 odsto, dok bi se privredna aktivnost u Rusiji mogla smanjiti za 10 odsto.

Pre nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, banka sa sedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 posto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od 3 odsto za Rusiju.

Svetska banka je sredinom aprila objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti za 45,1 odsto, a ruski za 11,2 posto.

Nakon izbijanja rata mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele oslabiti rusku privredu i njenog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button