Usvojena inicijativa: Izvoz suncokretovog ulja bez ograničenja – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Usvojena inicijativa: Izvoz suncokretovog ulja bez ograničenja

Odluka Vlade da se omogući izvoz sirovog i rafinisanog ulja bez ograničenja domaćim proizvođačima omogućiće da zadrže dosadašnja tržišta i dobiju šansu za osvajanje novih, oslobode zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja.

Prema procenama prinosa nove žetve suncokreta, koja je u toku, sa zasejanih 250.000 hektara u naredne dve nedelje očekuje se oko 750.000 tona suncokreta. Uzimajući u obzir i postojeće zalihe sirovog suncokretovog ulja, Grupacija proizvođača biljnih ulja u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, pokrenula je inicijativu da se dozvoli nesmetan izvoz i sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja.

Prema tvrdnjama proizvođača, slobodnim izvozom sirovog i jestivog ulja od suncokreta zadržala bi se dosadašnja tržišta i dobila šansa za osvajanje novih, oslobodile zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja, ostvarila značajna finansijska sredstva za promet u narednom periodu.

Viši potpredsednik Delta holdinga i generalni direktor Delta agrara Dejan Jeremić kaže da će odluka Vlade Srbije o ukidanju zabrane izvoza nerafinisanog ulja doprineti da Dunavka kao predstavnik Delta agrara u ovoj oblasti nastavi poslovanje u skladu sa poslovnim planovima.

“To znači da ćemo ponovo imati tržište koje definiše odnos ponude i tražnje, pa i cenu, što je uvek najbolje moguće rešenje i ono za koje se mi zalažemo”, poručio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu proizvođači su propustili priliku da osvoje nova tržišta, a tu šansu iskoristili su proizvođači iz drugih zemalja.

“Ukidanje zabrane izvoza predstavlja priliku da se nadoknadi deo gubitaka i verujemo da u narednom periodu imamo mogućnost slobodne trgovine nerafinisanim uljem, što je u interesu svih, od primarnih proizvođača, preko prerađivača do same države”, istakao je Jeremić.

Do sada, bio je dozvoljen izvoz rafinisanog suncokretovog ulja u pakovanjima za prodaju na malo u količini od 6.000.000 litara i u rinfuznom stanju u količini od 4.000 tona, dok je potpuno ograničenje izvoza za sirovo suncokretovo ulje važilo od marta. Radi zaštite domaćeg tržišta sve vreme je bila na snazi zabrana izvoza sirovog suncokretovog ulja,  navode u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Evropski trgovci nudili su visoke cene za sirovo ili ulje u boci, po dva – tri puta veće od aktuelnih, stvarajući pritisak na domaćem tržištu. Proizvođači u Srbiji imali su sirovine i jestivog ulja za domaće potrebe, s obzirom na činjenicu da godišnje proizvedemo  do 200.000 tona ulja, a potrebe stanovništva su 90.000 tona.

Svetsko tržište sirovog i rafinisanog ulja suncokreta, usled ukrajinske krize, potpuno je destabilizovano porastom tražnje i cena. Cena sirovog ulja porasla je sa 1200 evra po toni na 2000 evra po toni. Nakon skoro šest meseci, trenutna cena sirovog ulja je snižena i kreće se od 1200 do 1300 evra po toni. Takođe, varirala je i cena rafinisanog suncokretovog ulja na svetskom tržištu i iznosila je i do 3,5 evra po litru. Trenutno na navedenom tržištu cena je snižena i iznosi oko 2,2 evra po litru.

Cena jestivog ulja na domaćem tržištu, Uredom Vlade RS je fiksna još od 15. novembra 2021. godine i novom izmenom Uredbe ta cena je ograničena do 31. avgusta (iznosi oko 1,35 evra po litru).

Izvor: Danas.rs

Tags
Back to top button