Evo koje naknade ne smeju da poskupe narednih godinu dana u bankama – Bankar.rs
DOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

Evo koje naknade ne smeju da poskupe narednih godinu dana u bankama

Generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije Darko Stamenković kaže za RTS da je NBS sa bankama postigla dogovor da u narednih godinu dana ne povećavaju cenu platnih usluga. To se odnosi na naknade za održavanje tekućeg računa, transakcije, izdavanje kartica. Ističe da se 14 banaka, koje su povećale cene usluga, odazvalo pozivu NBS-a da smanji naknade za 30 odsto.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu na tri odsto. Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu i dalje je od 3,5 do 4,5 procenta.

Najvažnija mera koju je NBS juče usvojila je da nijedna banka u narednih godinu dana neće moći da povećava cene svojih usluga. Banke koje su ove godine povećale cenu usluga, moraće da ih snize za 30 odsto.

Darko Stamenković rekao je za RTS da je, zbog najava pojedinih banaka da povećaju naknade i cene za svoje platne usluge, NBS preduzela niz aktivnosti – i na izradi propisa i u komunikaciji sa bankama kako bi zaštitila standard građana.

“Jedna od mera NBS je da se cene bankarskih usluga ne povećavaju u narednih godinu dana”, podseća Stamenković.

Objašnjava da se ta mera odnosi na platne usluge, poput naknade za održavanje tekućeg računa, za transakcije u e-bankingu i m-bankingu, za izdavanje kartica, za odobravanje dozvoljenog minusa…

Prema njegovim rečima, NBS je pozvale banke koje su već povećale cene usluga od početka prošle godine, da te cene smanje za 30 odsto, odnosno na nivo pre povećanja.

“Sve banke koje su povećavale cenu naknade, odazvale su se pozivu NBS-a i odlučile su da smanje cenu usluga u skladu sa inicijativom NBS”, naglašava Stamenković, te dodaje da je reč o 14 banaka.

Šta obuhvata osnovni paket

Ističe da je jedna od ključnih odluka koja je doneta na sednici Izvršnog odbora NBS-a da je propisan minimalan paket od 150 dinara.

“U okviru tog osnovnog seta usluga je vođenje dinarskog računa u banci, besplatno podizanje gotivine na šalterima i bankomatima, besplatna debitna kartica, usluga mobilnog i elektronskog bankarstva koji omogućava i neograničeni broj transakcija. Kod banaka koje naplaćuju naloga putem elektronskog ili mobilnog bankarstva, građani koji se odluče za korišćenje osnovnog računa imaće popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga u tarifniku banke”, navodi Stamenković.

Dodaje da su građanima omogućili da osnovni paket usluga mogu da nadograde u skladu sa svojim potrebama, poput dobijanja dozvoljenog minusa, kreditne kartice, izdavanje čekova…

Koliko će povećanje kamatne stope uticati na građane

Referentna kamatna stopa je viša za 0,25 odsto, što znači će sada iznositi oko tri odsto. Stamenković objašnjava da povećanje kamatne stope, može uticati na kredite građane koji imaju varijabalnu kamatnu stopu u dinarima.

“Međutim, radi se o blagom povećanju i uticaj na pojedinačne rate zavisi od iznosa kredita, roka dospeća kredita, kamate koja je utvrđena kreditom…”, navodi Stamenković.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button