Rubini: Centralne banke su u klopci, svetske ekonomije prolaze kroz radikalnu promenu režima – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rubini: Centralne banke su u klopci, svetske ekonomije prolaze kroz radikalnu promenu režima

Globalna ekonomija je na putu stagflacije i centralni bankari bi se mogli uhvatiti u zamku pokušavajući da normalizuju monetarnu politiku, rekao je vrhunski ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao “Doktor propast”, zbog njegovih sumornih ali najčešće ispravnih prognoza.

“Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima”, rekao je on u tekstu za Project Syndicate u utorak, proglašavajući kraj Velike moderacije, tokom koje su ekonomije uživale u niskoj inflaciji i visokom rastu.

Pozitivni trendovi su bili standard u proteklih nekoliko decenija, ali se preokreću u ono što Rubini naziva Velikom stagflacijom: doba visoke inflacije, niskog rasta, visokog duga i potencijala za ozbiljne recesije, prenosi Investitor.me.

Globalne ekonomije imaju veće nivoe duga nego ranije, pripremajući teren za, kako je kazao, potencijalni neuspeh centralnih banaka.

“Centralne banke su stoga zaključane u ‘dužničkoj zamci’: svaki pokušaj normalizacije monetarne politike dovešće do porasta tereta servisiranja duga, što će opet dovesti do velikih nesolventnosti, kaskadnih finansijskih kriza i pada u realnoj ekonomiji”, rekao je Rubini.

U nedavnim izjavama, Rubini je izneo prognoze da bi vrednost akcija mogle pasti i do 50 odsto, a predviđanja blage recesije nazvao je zabludama.

Za novu ekonomsku eru, njegova poruka za investitore jednako je sumorna:

“Tokom Velike stagflacije, obje komponente bilo kojeg tradicionalnog portfelja imovine – dugoročne obveznice i američke i globalne deonice – će pretrpeti težak period, potencijalno dovodeći do ogromnih gubitaka”, rekao je Rubini.

(Blic)

Tags
Back to top button