Otvoreni Balkan spas za Srbiju: Dolazi 30.000 radnika iz Makedonije i Albanije? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Otvoreni Balkan spas za Srbiju: Dolazi 30.000 radnika iz Makedonije i Albanije?

“Spas za Srbiju!” Od septembra dolazi 30.000 obrtnika, lekara i medicinskih sestara iz Makedonije i Albanije”, “Plata u Srbiji dvostruko veća”.

Ovo su neki od naslova koji su se pojavili na nekim srpskim medijima, a u tekstovima se navodi da će od septembra u sklopu inicijative Otvoreni Balkan mogućnost rada bez dodatne dokumentacije, radne vize ili posebne dozvole moći koristiti hiljade Makedonaca i Albanaca, čime će se rešiti problem nedostatka radne snage u pojedinim granama u Srbiji.

Iz makedonske vlade, pak, poručuju da su neutemeljeni strahovi od gubitka medicinskog osoblja.

Na Kanalu 5 su komentarisali su da se ne sme spekulirati s pompeznim brojkama i kvotama za koje nema analitičku potporu.

– Postoje delatnosti poput turizma u koje će se radna snaga slivati ​​iz susedne Albanije i Srbije, a naravno da ćemo imati primere i u suprotnom smeru. Ovaj projekt donosi trku u kvalitetu, ali i rast plata, nove prilike i razmenu iskustava. Sporazum o slobodnom pristupu odnosi se samo na privatni sektor, pa je strah od navodnog gubitka medicinskog osoblja iz zemlje neutemeljen, navodi Vlada.

No, iako je inicijativa Otvoreni Balkan dobra jer otvara ogroman broj mogućnosti, prema rečima univerzitetskog profesora radnog prava Lazara Jovevskog, problema od nje u delu tržišta rada Makedonija će imati najviše, a neće ga biti pošteđena ni Albanija.

To će imati dramatičan negativan učinak na makedonsko tržište rada.

Nije nemoguća misija rešiti problem, kaže profesor Jovevski, koji pojašnjava – treba da postoje mere koje će stimulisati povratak mladih, ali mora se promeniti i atmosfera u Makedoniji.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button