Soft Bank zbog rekordnog gubitka pooštrava kriterijume za investiranje – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEInvesticiono bankarstvoSLIDERSVE VESTI

Soft Bank zbog rekordnog gubitka pooštrava kriterijume za investiranje

Soft Bank Grup, kompanija za upravljanje investicijama, zabeležila gubitak od 2,33 biliona jena (17,23 milijarde dolara) u svojoj jedinici Vision Fund u tromesečju april-jun pošto je vrednost njenog tehničkog portfelja opala.

Soft Bank je zabeležila rekordan gubitak u jedinici Vision Fund-a u maju pošto su tržišna previranja izazvana rastućim kamatnim stopama i političkom nestabilnošću pogodila tehnološkog investitora, prenosi Rojters.

Klizni portfolio grupe doveo je do neto gubitka od 3,16 biliona jena u poslednjem kvartalu. To je u poređenju sa profitom od 761,5 milijardi jena u istom periodu godinu dana ranije.

Osnivač i izvršni direktor SoftBank-a Masajoši Son, koji će govoriti na brifingu o zaradi i obećao je da će pooštriti kriterijume za investiranje i sačuvati gotovinu kako bi prebrodio pad.

U kvartalu koji je završen u junu, investicije koje su padale su uključivale robotsku firmu AutoStore Holdings Ltd (AUTO.OL) i firmu za veštačku inteligenciju SenseTime Group Inc.

SoftBank je saopštila da je zabeležila gubitak od 296 milijardi jena na vrednosti privatnih investicija Vision fonda. Analitičari kažu da otpisi privatne imovine verovatno neće odražavati obim trenutne slabosti tržišta.

Padajući obim inicijalne javne ponude i tržišni skepticizam prema startap kompanijama koje gube novac stisnule su važan izvor kapitala za Soft Bank, koja se nada da će na listi dizajnera čipova Arm nakon propasti prodaje Nvidia.

Rasprodaja je pogodila hedž fond Tiger Global, koji se takmiči sa “lovcem na jednorog” Sonom u poslovima i doživio je pad njegovog vodećeg fonda za 50% u prvoj polovini godine nakon što je potcijenio uticaj rastuće inflacije na tržišta.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button