Da li su i u vašem uređaju: Evo koje zlonamerne aplikacije stižu preko Fejsbuka – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Da li su i u vašem uređaju: Evo koje zlonamerne aplikacije stižu preko Fejsbuka

Istraživači Mekafija (McAfee) otkrili su zlonamerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svetskih društvenih mreža, pa upozorili da bi korisnici mogli da budu izloženi riziku od napada.

Kako ističu, na Fejsbuku (Facebook) je promovisano više od deset aplikacija sa softverom za oglašavanje, a rezultat je više od sedam miliona preuzimanja.

Obećana funkcionalnost trebalo bi da optimizuje vaš mobilni telefon i elinimiše zlonamerne softvere. Umesto toga, aplikacije su prikazivale oglase, a pritom učestalo menjale nazive i ikone, kako bi što duže ostale u žrtvinom uređaju – a nalazile su se i na Play Trgovini.

Zlonamerne aplikacije su: Junk Cleaner, EasyCleaner, Quick Cleaner, Windy Clean, Meteor Clean, Power Doctor, Super Clean, Full Clean, Clean Cache, Fingertip Cleaner, Carpet Clean, Strong Clean, Cool Clean i Keep Clean.

Prema stranici Bleeping Computer, sve aplikacije iz Play Trgovine su uklonjene.

Aplikacije s oglasima prikazivale su se iskorištavanjem android komponente Contact Provider, što znači da svaki put kada korisnik instalira novu aplikaciju, on koristi taj podsistem i pokreće proces prikazivanja oglasa. Zbog toga korisnik misli da oglase prikazuje novoinstalirana aplikacija.

Oglašavačke aplikacije zapravo su stalni servis za prikazivanje oglasa, a ako korisnik prekine uslugu, ona se ponovo pokreće u hodu. Aplikacije su preuzimali korisnici širom sveta, a najviše su pogođeni korisnici iz Južne Koreje, Japana i Brazila.

Iako je uklanjanje aplikacija svakako dobrodošao potez, to ne pomaže onima koji ih već imaju. Sve dok se ne uklone, te aplikacije će i dalje biti smetnja za korisnike, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button