Tabaković: Pokazali smo da znamo kako se zemlja stabilizuje – Bankar.rs
INTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Tabaković: Pokazali smo da znamo kako se zemlja stabilizuje

Narodna banka Srbije je tokom 10 godina rada na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković doprinela stabilnim i predvidivim uslovima poslovanja i planiranja, kao i rastu raspoloživog dohotka i zaposlenosti, saopštila je danas centralna banka.

Rezultati koje smo postigli u prethodnoj deceniji obavezuju nas da nastavimo da radimo nepristrasno, u korist svih naših građana i privrede, bez obzira na to da li su potrošači, poslodavci, štediše ili investitori, navela je Tabakovićeva.

„U Srbiji smo u prethodnih 10 godina pokazali da znamo kako se zemlja stabilizuje, jača i razvija. Za naredni period to znači nastavak dobrih politika, timski rad i proaktivno delovanje u cilju očuvanja stabilnosti, jačanja osnova rasta i upravljanja rizicima, koji postaju sve kompleksniji”, rekla je guvernerka Tabaković, prenosi Tanjug.

Istakla je da su u NBS naročito ponosni na postignutu stabilnost i da će učiniti sve da tu stabilnost očuvaju i u narednom periodu.

Dodala je da postoji samo svakodnevni posvećen rad, te da se posao NBS nikada ne završava i da samo stalnost i istrajavanje u radu donose uspeh i razvoj.

„Čitav svet pogođen je snažnim rastom cena energenata i njihovim direktnim i indirektnim efektima. I nikoga ne bi zadovoljio argument ‘viša sila” – svi očekuju da i u takvim okolnostima pokažemo odgovornost, snagu i mudrost da odgovorimo na sve izazove. U takvim uslovima uloga centralne banke važnija je nego ikada pre – kako bi se pomoglo građanima, privredi i državi da i u ovakvim, kriznim vremenima nesmetano funkcionišu”, ocenila je ona.

Navela je da je Srbija brojne krize u prethodnih 10 godina dočekala u znatno boljoj makroekonomskoj poziciji zahvaljujući smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže, kao i sprovedenim strukturnim reformama.

„Gradili smo na dobrim temeljima stabilnosti i saradnje, i u dobrim i u kriznim vremenima. Pokazali smo da nema potrebe za strahom. Srbija i ljudi koji je vode pokazali su da čine sve da građani Srbije ovu trostruku krizu osete najmanje. Borili smo se i borimo se da građanima obezbedimo sigurnost i u istorijski nezabeleženim okolnostima”, poručila je ona.

Dodala da podaci o desetogodišnjem radu govore da je održana stabilnost u periodu svih kriza.

„To potvrđuju sačuvani ključni pokazatelji za odbranu od šokova, poput održane relativne stabilnosti deviznog kursa, deviznih rezervi i likvidnosti finansijskog sistema, kao i najnižeg učešća problematičnih kredita”, istakla je ona.

Istaknuto je da su bruto devizne rezerve na kraju jula 2022. godine iznosile 15 milijardi evra, od čega je u zlatu 38,3 tone.

Navodi se i da je zaključno sa krajem jula u turbulentnoj 2022. priliv stranih direktnih investicija 2,052 milijarde evra, što je samo za 3,5 odsto niže u odnosu na sedam meseci rekordne 2021. godine.

Navodi se da u Srbiji oko 70 procenata doprinosa ukupnoj inflaciji u aktuelnim uslovima dolazi od cena hrane i energenata, dok je bazna inflacija dosta niža.

Ocenjeno je da je referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije sada na znatno nižem nivou nego u brojnim zemljama srednje Evrope koje se nalaze u istom režimu monetarne politike, uz inflaciju koja je niža nego u tim zemljama.

Dodaje se da je učešće problematičnih kredita svedeno na istorijski minimum od 3,26 procenata koliko je iznosilo u junu ove godine, navodi se između ostalog u saopštenju.

Tags
Back to top button