Societe Generale zabeležila gubitak od 1,26 milijardi evra u drugom kvartalu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Societe Generale zabeležila gubitak od 1,26 milijardi evra u drugom kvartalu

Societe Generale banka izvestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi evra (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrednost svog trgovinskog poslovanja.

Frederik Oudea, izvršni direktor banke, rekao je za CNBC da je drugi kvartal u stvari bio najgori usred krize Covid-19.

„Vidimo uticaj krize na naša preduzeća, sa zastojima ekonomija. Ono što bih hteo da istaknem jeste da smo zabeležili oporavak počev od sredine maja za sve naše aktivnosti”, rekao je Oudea.

Francuska banka obezbedila je rezerve od 653 miliona evra kako bi se izborila sa potencijalnim rizicima iz tekuće zdravstvene krize. Ono što naziva “troškovima rizika” sada je četiri puta veće u odnosu na prošlu godinu.

Banka je u prvom tromesečju zabeležila gubitak od 326 miliona evra, a njena akcija je smanjena za oko 58% od početka godine.

Prihodi od jedinice za trgovanje akcijama doživeli su pad od gotovo 80% u odnosu na godinu dana ranije, iako su fiksni prihodi porasli za 38%. U tom kontekstu, SocGen je takođe rekla da će smanjiti profil rizika svog kapitala i kreditnih proizvoda, na potez koji će verovatno uticati na prihode za između 200 i 250 miliona evra.

Francuska banka je saopštila da se očekuje da će njen odnos CET1, koji osvetljava kapitalnu snagu, krajem 2020. biti između 11,5% i 12%.

Tags
Back to top button