Sadržaji i infrastruktura: Katalizatori transformacije telekomunikacija – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTIUncategorized

Sadržaji i infrastruktura: Katalizatori transformacije telekomunikacija

Vladimir Lučić, direktor Grupe Telekom Srbija, pružaoca usluga fiksne, mobilne, televizijske i internet komunikacije za više od 11 miliona pretplatnika, za Forbes piše o novim transformacijama sektora telekomunikacija u digitalnom dobu.

Tradicionalna revolucija u telekomunikacijama je završena. Sada smo u sred transformativnog digitalnog doba u kojem je ultra-brza, pouzdana infrastruktura uparena sa premijum sadržajima radi zadržavanja postojećih pretplatnika i privlačenja novih.

I ranije sam naglašavao značaj partnerstava sa kompanijama svetske klase radi postizanja promena potrebnih da naše organizacije i region budu uspešni u digitalnoj eri. Naša saradnja sa pružaocima premijum sadržaja bila je važan deo naše strategije transformacije. Tokom ovog putovanja, naučili smo puno iz našeg iskustva sa isporučivanjem digitalnog sadržaja pomoću napredne, pouzdane infrastrukture.

Dok smo napredovali na putu digitalne revolucije, uvek sam verovao da sadržaj mora da postane centralni deo strategije transformacije telekomunikacionih kompanija. Zapravo, čak bih otišao korak dalje i rekao da telekomunikacione kompanije moraju da streme ka tome da postanu pružaoci sadržaja i internet platforme za digitalno doba.

Hteo bih da iskoristim priliku da podelim nekoliko kraćih zapažanja o tome kako telekomunikacione kompanije mogu da realizuju ovu promenu. Nadam se da će ovo pomoći drugim telekomunikacionim kompanijama na njihovom putu transformacije.

Infrastruktura

Potražnja javnosti za digitalnim sadržajem najvišeg kvaliteta i maksimalne raznolikosti zahteva savršenu i ultra-pouzdanu isporuku pomoću infrastrukture koja može da izdrži terete metaverzuma. Ta infrastruktura mora da obuhvata sledeće:

  1. Mrežu optičkih kablova, kapacitete za 5G i čuvanje podataka
  2. Sadržaj i kreativna rešenja, uključujući softvere

Verujem da će metaverzum stvoriti ogromne prilike kroz susret ove dve oblasti. Nadalje, autonomna mobilnost omogućiće nove prilike za telekomunikacione kompanije i njihov put ka transformaciji. Infrastruktura, softverska rešenja i kreativni sadržaji – bilo da su u metaverzumu ili u oblasti mobilnosti ili u nekoj drugoj sferi – univerzalno su dobrodošli i potrebni.

Suštinska potreba

Pristup internetu postao je podjednako važan kao snabdevanje vodom i strujom. Takva transformacija je neizbežna, a ovo su potvrdili mnogi evropski operateri telekomunikacionih usluga koji sada traže od EU da zahteva da se teret troškova infrastrukture podeli sa Internet platformama, čije usluge zavise od te infrastrukture i koje se preko nje pružaju.

Tajming je sve

Brzina globalne promene i promenljivi trendovi digitalne potrošnje naglašavaju značaj pripremljenosti da se iskoristi trenutak. Agilni pružaoci telekomunikacionih usluga su savršeno pozicionirani da konzistentno i sve više ulažu u sadržaje. Na primer, mi proizvodimo sopstvene sadržaje, koje plasiramo dijaspori od više od 15 miliona ljudi širom sveta.

Premijum sadržaji

Pored toga, investicije u kupovinu prava za prenos domaćih i međunarodnih sportskih događaja pomažu u privlačenju pretplatnika, jer je prirodno da korisnici žele premijum sadržaje. Ostali primeri takvih sadržaja su premijum servisi za strimovanje filmova, globalni kanali za vesti i finansijske informacije. Kako bi zadovoljili potrebe korisnika, telekomunikacioni operateri treba da pruže baš to.

Korišćenje

Lakoća upotrebe, kao i pristup sadržajima, treba da budu visoko na listi pogodnosti koje telekomunikacione kompanije nude svojim korisnicima. Na primer, mi smo se potrudili da saslušamo potrebe naših korisnika i ponudimo najjednostavnija rešenja, kao što su plug-and-play funkcionalnost, kako bi korisnici mogli da pristupe sadržajima gde god da su i kada god hoće, sa potpunom lakoćom.

Nema sumnje da je potražnja pretplatnika za sadržajima u porastu, i oni se moraju isporučiti pomoću pouzdane infrastrukture velike brzine. Transformacijom isporuke i dostupnosti sadržaja najvišeg kvaliteta, telekomunikacione kompanije mogu da obezbede da će zadržati pretplatnike i povećati njihov broj, time uživajući u pogodnostima digitalne revolucije.

Nadam se da će ove ideje pomoći drugima na njihovim putovanjima i biće mi zadovoljstvo da i budućnosti podelim s čitaocima dodatna zapažanja o digitalnoj transformaciji.

Izvor: Forbes.com

Autor: Vladimir Lučić, generalni direktor Grupe Telekom Srbija i član Saveta Forbes-a

Tags
Back to top button