Gašenje tekućeg računa odgovor na skupe bankarske naknade – Bankar.rs
DOMAĆE BANKELICNE FINANSIJERačuniSLIDERSVE VESTI

Gašenje tekućeg računa odgovor na skupe bankarske naknade

Nisu sve banke poskupele svoje usluge – oko polovine jeste i ne znamo da li će ostale slediti taj primer. Ali, u donošenju te usluge treba da uzmu u obzir trenutnu ekonomsku situaciju u kojoj je veliki pritisak na sve potrošače, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.


On dodaje da teret krize treba da bude ravnomerno raspoređen, a ne da građani snose njegov najveći deo.

Na objašnjenje banaka da nova IT rešenja koštaju i da su samo u početku u promotivne svrhe bila besplatna, Nikolić kaže da je osnovna svrha banaka da pozajmljuju novac i da ga građani vraćaju sa kamatom. On podseća da IT rešenja postoje već tri, četiri godine i da su od tada svuda već poskupela.

“Smatram da bankama taj trošak nije presudan u odluci da povećaju cene usluga. Banke nadoknađuju manje prihode u drugim segmentima ovim poskupljenjem”, navodi gost Infobiza.

Nikolić kaže i da je, na primer, plaćanje na rate karticama kod nekih banaka prestalo da bude besplatno, pa se po rati ta usluga naplaćuje i 50 dinara.

“To znači ako vam 6.000 dinara dele na šest rata vi ćete platiti još 300 dinara i to ne ide trgovcu nego banci”, objašnjava sagovornik N1.

Nikolić takođe skreće pažnju da poskupljenje usluga može naterati neke građane da ugase tekuće račune, jer zakoni u Srbiji omogućavaju da se plata primi i u koverti, bez bankovnog računa.

“Na taj način penzije prima 400.000 penzionera, ali ako bi građani zatvarali tekuće račune, to bi značilo više keša u opticaju i više sive ekonomije”, navodi Zoran Nikolić i zaključuje da su u situaciji poput ove potrošači uglavnom nemoćni, jer nije lako tek tako ugasiti račun u banci – većina ima kredite, koristi čekove, kartice…

Izvor: N1

Tags
Back to top button