Radnici u Britaniji hvale čevorodnevnu radnu nedelju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Radnici u Britaniji hvale čevorodnevnu radnu nedelju

Zaposleni u Ujedinjenom Kraljevstvu koji učestvuju u istraživanju primene četvorodnevne radne nedelje hvale taj koncept rada, uz ocenu da im donosi više odmora i manje stresova na poslu, prenosi CNN Business.

Istraživanje traje već osam nedelja, od poslodavaca se traži da ne smanjuju platu radnicima, dok zaposleni treba da održe produktivnost koju su postizali i tokom petodnevne radne nedelje.

Cilj “eksperimenta” bio je da se utvrdi da li su radnici srećniji, zdraviji, kao i da li su se bolje posvetili svom poslu.

Reč je o šestomesečnom pilot projektu u kojem je učestvovalo 3.300 radnika u 70 kompanija, koji bi radili 80 odsto svoje uobičajene nedelje u zamenu za obećanje da će održati 100 odsto svoje produktivnosti na poslu.

Liza Gilbert, menadžerka za kreditne usluge u Charity Bank, kaže da sada ima više vremena za kućne poslove, jer brine o sinu i svoja dva roditelja.

Dodatni slobodan dan u nedelji znači da više ne mora da ide u nabavku rano ujutru subotom, u šest sati, kao i da više vremena može da posveti porodici.

Neki poslodavci koji učestvuju u istraživanja kažu kako su im prve nedelje u novom režimu rada bile “haotične”.

Istraživači će meriti uticaj novog obrasca rada na nivo produktivnosti, rodnu ravnopravnost, životnu sredinu kao i dobrobit radnika.

Krajem novembra kompanije koje učestvuju u istraživanju mogu da se odluče da li će se pridržavati novog rasporeda.

Program vode neprofitna organizacija 4 Day Week Global, Autonomy, kao i Kampanja 4 Day Week UK u partnerstvu sa istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža.

Jedna od tih kompanija, kako se navodi, zabranila je sve interne sastanke duže od pet minuta, održava sve sastanke sa klijentima do 30 minuta.

Uveden je i sistem “semafora” koji zelenom, žutom i crvenom bojom označava da li je neko od kolega zauzet ili je sprema da razgovara.

Kako se podseća, do prošlog meseca, Island je sprovodio najveći svetski pilot-projekat četvorodnevne radne nedelje.

Ono što je najvažnije, ta ispitivanja nisu otkrila odgovarajući pad produktivnosti, niti dramatično povećanje dobrobiti zaposlenih.

Ipak, neki zaposleni u Britaniji naglašavaju kako im je četvorodnevna radna nedelja smanjila sters u uticala na pad naksioznosti, odnosno napetosti zbog obaveza na poslu.

U Srbiji se za sada ne govori o uvođenju četvorodnevne radne nedelje, tržni centri rade oba dana vikenda, a mnogi radnici se žale koako imaju samo jedan slobodan dan tokom radne nedelje.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button