Gugl pokreće novi projekat: “Moramo zbog krize i novih okolnosti” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Gugl pokreće novi projekat: “Moramo zbog krize i novih okolnosti”

Google pokreće novi projekat pod nazivom “Simplicity Sprint” u nastojanju da poboljša produktivnost i fokus zaposlenih u ekonomski neizvesnim vremenima.

Kompanija Alphabet prošle je srede obavljala redovne razgovore, ali ton je bio donekle hitan jer su zaposleni izrazili zabrinutost zbog otpuštanja. Izvršni direktor Sundar Pichai zatražio je od zaposlenih mišljenje o internoj dokumentaciji koju je pregledao CNBC.

“Produktivnost Googla kao firme nije onakva kakva bi trebala biti s brojem zaposlenih”, rekao je taj Googleov CEO zaposlenicima na sastanku.

“Želeo sam utvrditi kontekst naših rezultata i zarade te zatražiti vašu pomoć. Jasno je da se suočavamo s izazovnim makro okruženjem s još više neizvesnosti”, rekao je Pichai, referirajući na izvještaj o zaradi kompanije u drugom kvartalu.

Dodao je da postoji realna zabrinutost da produktivnost u celini nije onakva kakva bi trebala biti uz broj zaposlenih koji imaju. Zamolio je zaposlene da pomognu “stvoriti kulturu koja je više usmerena na misiju, proizvode i kupce. Pozvao ih je da razmisle o načinima minimaliziranja ometanja i podizanja lestvice u pogledu izvrsnosti proizvoda i produktivnosti.

Ta informacija dolazi nakon što je kompanija izvestila o svom drugom uzastopnom tromesečju sa zaradom i prihodima slabijima od očekivanih. Rast prihoda pao je na 13 odsto u tromesečju u kojem je godinu dana ranije dosezao 62 odsto. U tom je razdoblju kompanija imala koristi od ponovnog otvaranja nakon pandemije, a potrošačka potrošnja bila je u porastu. Financijska direktorka Ruth Porat rekla je da očekuje da će se neki od izazova nastaviti u kratkoročnoj budućnosti, ali kompanija ne daje službene smernice.

Zahtev takođe dolazi nakon što je Pichai nedavno najavio da će usporiti tempo zapošljavanja i ulaganja do 2023. godine, tražeći od zaposlenih da rade “s većom hitnošću” nego što je to bio slučaj u boljim danima.

– Volio bih da dobijem svu vašu pomoć – rekao je Pichai na zajedničkom sastanku u sredu, obraćajući se svojim zaposlenicima, kojih je više od 170.000 zaposleno s punim radnim vremenom.

U tu je svrhu Pichai predstavio inicijativu “Simplicity Sprint” za prikupljanje ideja za brži razvoj proizvoda. “Sprint” je izraz koji se često koristi u razvoju softvera i od strane tehnoloških startupa za označavanje kratkih, fokusiranih guranja prema zajedničkom cilju.

Pichai je rekao da kompanija otvara prostor za zaposlene da podele svoje ideje do 15. avgusta putem interne ankete.

To je pokušaj da kompanija “brže postigne bolje rezultate”, rekao je Pichai tokom sastanka.

Pitanja u anketi uključuju: “Što bi vam pomoglo da radite s većom jasnoćom i učinkovitosti kako biste služili našim korisnicima i klijentima? Gde bismo trebali ukloniti ‘ležeće policajce’ kako bismo brže došli do boljih rezultata? Kako eliminirati distrakcije i ostati poduzetni i fokusirani dok rastemo?”

Kompanija trenutno pokušava ublažiti napetosti između zaposlenih i rukovodstva nakon što je godišnja anketa “Googlegeist” pokazala da zaposleni u kompaniji daju posebno loše ocene na platama, napredovanjima i izvršenju.

Ističući pad od 7 odsto u pregledima o Googleovom izvršenju, izvršni direktor Prabhakar Raghavan napisao je da “to znači da moramo obratiti više pozornosti na razbijanje birokracije”. Raghavan je među najvažnijim i najuticajnim izvršnim direktorima u kompaniji, koji nadzire pretraživanje, oglase, mapiranje i druga područja.

U maju je kompanija objavila da će revidirati svoj proces ocenjivanja učinka koji će rezultirati povećanjem plata, dok se nada da će smanjiti birokraciju oko naknada i povišica, piše CNBC.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button