Građani Srbije masovno kupuju stanove u Grčkoj: na Halkidikiju pazarili 15.000 nekretnina – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Građani Srbije masovno kupuju stanove u Grčkoj: na Halkidikiju pazarili 15.000 nekretnina

Građani Srbije su prošle godine kupili oko 15.000 nekretnina samo na Halkidikiju. Sada vlada pomama za stanovima u Trstu i na bugarskom primorju, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Iako je kao jedna od destinacija u kojoj zbog povoljnih cena sve više građana kupuje stanove Trst, Grčka je zemlja u kojoj su Srbi prošle godine kupili neverovatan broj nekretnina.

“Samo prošle godine u Grčkoj i to samo na Halkidikiju je prodato oko 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 evra po kvadratu. To je neki niži rang cena”, ističe  Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj.

Ako želite da kupite stan u Grčkoj sem novca potrebno je da nađete i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini. Iako je mogućnost duple prodaje minimalna agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima.

“Kada se kupuje nekretnina plaća se tri posto porez. Konkretno, jedan stan što sam prošle nedelje imala, što sam prodala 55 kvadrata u centru Soluna, na godišnjem nivou je porez 140 evra”, navodi Jovanovićeva.

Na cene u Italiji utiče više faktora

Ispostavilo se i da je jeftinije pazariti stan u Milanu, nego u Beogradu. Ipak, cene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure komplikovanije.

Da biste uopšte kupili nekretninu potrebna je boravišna dozvola, sem ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u ovoj zemlji mora da postoji ugovor o reciprocitetu.

Cena opet zavisi od više faktora.

Sanja Lučić dopisnica RTS-a iz Italije, kaže da je prosečna cena nekretnina u toj državi oko 1.855 evra.

“Međutim one drastično variraju od severa do juga zemlje, od delova grada, kao i kojoj energetskoj klasi pripada stan i mnogih drugih faktora”, objašnjava Lučićeva.

Naši građani se sve češće odlučuju i za kupovinu nekretnina i u Bugarskoj uglavnom u gradovima na moru, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button