U Srbiji registrovana 1.301 strana kompanija: Najviše ih dolazi iz SAD, BiH i Nemačke – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U Srbiji registrovana 1.301 strana kompanija: Najviše ih dolazi iz SAD, BiH i Nemačke

Prema podacima APR-a u Srbiji je trenutno registrovano ukupno 1.301 predstavništvo stranog pravnog lica tj. kompanija. Najveći broj tih kompanija je iz SAD, 134 kompanije, na drugom mestu su to kompanije iz BiH, njih 107. Na trećem mestu su kompanije iz Nemačke, njih 102.

Sva ova predstavništva imaju registrovanu delatnost: Ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju, i za to postoji poseban razlog.

Kako za “Blic Biznis” objašnjavaju iz APR, pošto je Zakonom o privrednim drštvima propisano da je predstavništvo stranog privrednog društva njegov izdvojen organizacioni deo koji može da obavlja prethodne i priprema radnje u cilju zaključenja pravnog posla tog društva, da predstavništvo nema svojstvo pravnog lica, već da odgovara za obaveze prema trećim licima koja nastanu u poslovanju njegovog predstavništva, kao i da predstavništvo može samo da zaključuje pravne poslove u vezi tekućeg poslovanja, sva predstavništva moraju da imaju tu registrovanu delatnost.

Spisak zemalja

U nastavku pogledajte spisak 20 zemalja odakle dolazi najveći broj predstavništava:

  1. SAD (134)
  2. BiH (107)
  3. Nemačka (102)
  4. Crna Gora
  5. Hrvatska
  6. Švajcarska
  7. Slovenija i Italija (imaju isti broj predstavništava, po 63)
  8. Austrija
  9. Severna Makedonija
  10. Kipar
  11. Mađarska
  12. Velika Britanija
  13. Bugarska
  14. Rumunija
  15. Francuska
  16. Ruska Federacija
  17. Grčka
  18. Češka Republika
  19. Turska
  20. Slovačka i Holandija (isti br. predstavništava, po 15)

Ruske firme
Prema podacima APR, od 24. februara kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine do 20. jula u Srbiji je registrovano 459 privrednih društava sa ruskim ili većinski ruskim vlasništvom. Pored toga još 1.061 ruskih državljana se registrovalo kao preduzetnici.

– Rusi su se ovde “obreli” zbog posla i to najviše u IT kompanijama. To su jednostavno ljudi kojima za posao nije važno odakle rade i čija je specijalnost vezana za tehnologije. Oni su ovde došli kao frilenseri ili zbog činjenice da rade za zapadne kompanije i da u Rusiji zbog sankcija ne mogu naplatiti svoj rad. Mnogi su posao našli i u našim IT kompanijama gde rade za platu i veću od 3.000 evra – kaže nam sagovornik iz jedne domaće kompanije.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button