Nova era uglja? Očekuje se novi rekord svih vremena – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nova era uglja? Očekuje se novi rekord svih vremena

Globalna tražnja za ugljem mogla bi da dostigne 8,0 milijardi tona u 2022, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013. godine.

Očekuje se da će nastaviti rast i iduće godine, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ažuriranom izveštaju o tržištu uglja.

“Na osnovu trenutnih ekonomskih i tržišnih trendova, predviđa se da će globalna potrošnja uglja porasti za 0,7 posto ove godine na 8,0 milijardi tona, pod pretpostavkom da se, kako se očekuje, kineska ekonomija oporavi u drugoj polovini 2022. godine”, navodi se u izveštaju IEA objavljenom krajem prošle nedelje.

Ovaj globalni ukupni iznos bi, dodaje se, odgovarao godišnjem rekordu iz 2013, a potražnja za ugljem će verovatno porasti sledeće godine na novi rekord svih vremena.

Prema navodima IEA, tražnja je podstaknuta rastućim cenama prirodnog gasa, što primorava mnoge zemlje na prelazak sa gasa na ugalj i ponovo otvoraranje zatvorenih termoelektrana na ugalj, prenosi Raša tudej.

U analizi se procenjuje da će Kina, koja je “odgovorna za više od polovine globalne potrošnje uglja”, biti glavni pokretač rasta tražnje u drugoj polovini 2022. godine, nakon što je u prvom polugodištu zabeležila pad tražnje od 3,0 procenta.

Takođe se predviđa da će tražnja za ugljem u Indij porasti zbog ekonomskog rasta zemlje i veće potrošnje električne energije, kao i da će EU doprineti tražnji, jer se sve više okreće uglju u proizvodnji električne energije kako bi zamenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza ruskog gasa.

IEA dodaje da će tržište uglja ostati volatilno 2023, pre svega zbog stupanja na snagu embarga EU na ugalj, zbog čega bi cene mogle da nastave rastu i dogodine.

Pošto su rastuće cene prirodnog gasa učinile ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima, to je podstaklo tražnju, što je zauzvrat izazvalo povećanje međunarodnih cena uglja koje su tri puta obarale rekord svih vremena u periodu između oktobra 2021. i maja 2022.

Sankcije i embargo na ruski ugalj su poremetili tržišta, a problemi u drugim zemljama glavnim izvoznicima ovog energenta doprineli su nestašici ponude. “Budući da se drugi proizvođači uglja suočavaju s ograničenim kapacitetima da nadoknade rusku proizvodnju, cene na terminskim tržištima uglja ukazuju na nastavak zategnute tržišne situacije u narednoj godini i nadalje“, navodi IEA.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button