Borović: Građani Srbije podigli šest milijardi evra kredita za puko preživljavanje – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Borović: Građani Srbije podigli šest milijardi evra kredita za puko preživljavanje

Ekonomista Borislav Borović upozorio je danas na „dramatično“ socijalno raslojavanje u Srbiji, navodeći da su devizna štednja i krediti stanovništva gotovo izjednačeni.

„Dok je na jednoj strani devizna štednja narasla na 12 milijardi evra, krediti stanovništva (keš, stambeni i potrošački) su se povećali na gotovo sličan iznos – 11,7 milijardi evra“, saopštio je Borović, prenela je agencija Beta.

Prema njegovim rečima, u pitanju je prelivanje društvenog dohotka i bogatstva.

„Nevolja je što je broj drugih višestruko veći od prvih, ali svakako je najopasnije što oko šest milijardi evra kredita otpada na keš i potrošačke kredite. Oni su za puko preživljavanje i premošćavanje“, naveo je Borović, prenela je agencija Beta.

Podsetimo, novi kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije (UBS) za jun 2022. godine pokazuje da dug po bankarskim kreditima u Srbiji iznosi 3.270 milijardi dinar, što je 10,3 odsto više nego pre godinu dana. Prema podacima UBS, ukupni rast kredita za prvih šest meseci ove godine iznosi 5,2 procenata.

Najveći udeo čine gotovinski krediti stanovništva – 47,6 odsto, zatim stambeni (42,3), poljoprivredni (šest odsto) i potrošački (1,7 odsto). Ukupan dug stanovništva veći je za 9,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tags
Back to top button