Novo ograničenje cene goriva i namirnica, skuplje svinjsko meso – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Novo ograničenje cene goriva i namirnica, skuplje svinjsko meso

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, navedeno je na sajtu Vlade.


Cilj ove uredbe je ublažavanje posledica energetske krize kako bi se zaštitili privreda i građani koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Kako je navedeno, “energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine”.

Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada je takođe donela odluku da se “snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnor gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine”.

Donesena je u i odluka o pravu na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici novu uredbu kojom se produžava zamrzavanje cena pojedinih vrsta namirnica, ali se ova lista i proširuje.

Tako se, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara.

Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinjskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Tako će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, „po novom“ koštati 750,2 dinara.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže, saopšteno je posle sednice Vlade.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara, što je ista cena koja je važila i do sada.

Šećer – beli kristal u svim pakovanjima – ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu, što je takođe nepromenjena cena u odnosu na važeću uredbu.

Cena jestivog ulja ograničena je na nivou od 15. novembra prošle godine, a u novoj uredbi – kao i u postojećoj, i dalje se ne precizira iznos (što znači da svaki trgovac drži „svoju“ cenu ulja koja je važila na taj dan).

Meso

Vlada je, podsetimo, od 15. jula ograničila cene svežeg mesa. Tako je meso od svinjskog buta u protekle dve nedelje smelo da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, dok je cena mesa od svinjskog vrata i krmenadla sa kostima bila ograničena na maksimum 595 dinara.

Sada se ove cene uvećavaju.

Pa će maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju biti 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Od sada je ograničena, kao što smo naveli i cena pilećeg trupa (celo pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Brašno

Cena brašna po važećoj uredbi nije bila precizirana. Tačnije, važilo je „opšte pravilo“ da trgovci moraju da ga prodaju po cenama koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Sada su uredbom precizno navedene cene za dve vrste brašna.

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu.

Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu.

Izvor: N1

 

Tags
Back to top button