Poslodavci nezadovoljni kvalitetom potencijalnih radnika – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Poslodavci nezadovoljni kvalitetom potencijalnih radnika

U istraživanju „Oceni put do posla“ koje sprovodi sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud, već godinama unazad podaci pokazuju određenu dozu nezadovoljstva od strane kandidata procesom selekcije i regrutacije poslodavaca. Na ovo nezadovoljstvo najviše utiče izostanak povratne informacije na ishod konkursa, gde mnogi poslodavci najčešće zakažu.


Sa ciljem da se utvrdi zadovoljstvo poslodavaca u Srbiji u vezi sa kvalitetom kandidata u procesu regrutacije i selekcije, od momenta otvaranja konkursa do zapošljavanja izabranog kandidata, tokom maja i juna 2022. godine sprovedeno je istraživanje u kom je učestvovalo 317 kompanija.

U istraživanju je učestvovalo 20% kompanija iz IT sektora i 80% iz ne IT sektora. Više od polovine njih je u rangu manjih kompanija (do 100 zaposlenih), dok trećina spada u srednja i veća preduzeća sa do 1000 zaposlenih, a 10% u kompanije sa preko 1000 zaposlenih.

Od strane ispitanih kompanija najčešće su se tražile pozicije sa srednjim senioritetom (57%), po 20% oglasa bilo je namenjeno juniorskim i seniorskim pozicijama.

Neki od najčešćih problema sa kojima se kompanije susreću su broj prijavljenih kandidata, manjak iskustva i nerealni standardi koji kandidati imaju o sebi. U tom smislu, postavljeno je pitanje o zadovoljstvu sa odzivom na konkurs, gde su se kompanije izjasnile da su mahom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu. Preko 60% njih smatra da se na oglase javlja izuzetno mali broj kandidata, dok svega 36% je zadovoljan brojem konkurisanja.

Kada je u pitanju kvalitet prijava, polovina kompanija ocenjuje da je kvalitet manji od očekivanog, a samo 15% je zadovoljno. Na ovo nezadovoljstvo takođe utiče i stepen kompetentnosti samih kandidata. Istraživanje pokazuje da je skoro polovina prijava manje kompetentna nego što je sam oglas zahtevao, dok samo 13% kandidata ispunjava zahteve koje je poslodavac naveo u konkursu za posao.

U IT sektoru nezadovoljstvo je još izraženije. Poslodavci naglašavaju da se na oglase pretežno javljaju kandidati sa nižim senioritetom nego što je to traženo (48%), dok problem postoji i u tome što se u velikoj meri na konkurse javljaju osobe koje uopšte nisu stručne, a čine čak trećinu od ukupnog broja konkurisanja. Samo 5% kompanija dobija prijave sa traženim kvalifikacijama i senioritetom.

Iako je očekivano da se kandidati koji su konkurisali na oglas odazovu pozivu na intervju, situacija na tržištu po podacima iz istraživanja pokazuje malo drugačiju sliku. Skoro polovina ispitanih poslodavaca navodi da se na razgovoru za posao pojavljuju svi pozvani kandidati, dok sa druge strane čak trećina ističe da se pozvani kandidati ne pojavljuju na zakazani intervju. Ako su u nemogućnosti da se pojave na razgovoru za posao, poslodavci navode da kandidati retko javljaju da su sprečeni, ali četvrtina uglavnom javi sa željom da pomeri zakazani termin.

Što se tiče pozicija koje su najproblematičnije u smislu zapošljavanja i fluktuacije, poslodavci naglašavaju da se problem najviše uviđa u IT sektoru (naročito kad su u pitanju seniorske pozicije), potom trgovina/prodaja, proizvodnja, ali zato i niže kvalifikovane pozicije poput raznih zanata koje su svakako u deficitu na našem tržištu, navodi se u saopštenju.

Na pitanje o isticanju uslova rada, poput visine zarade u oglasu za posao, čak 77% poslodavaca navodi da taj podatak ne objavljuje u tekstu oglasa. Sa druge strane, samo njih 4% planira da visinu plate komunicira u budućnosti kako bi time privukli kvalitetniji i kompetentniji kadar.

Shodno tome da kandidati najviše zameraju poslodavcima izostanak povratne informacije, istraživanje pokazuje da 50% njih uvek javi ishod, a trećina navodi da uglavnom javi. Davanje povratne informacije u potpunosti izostane od strane 15% ispitanih poslodavaca.

Na osnovu iznetih podataka uviđamo da postoji veliko nezadovoljstvo poslodavaca izborom i brojem kandidata koji se nalaze na tržištu rada. Naše istraživanje “Oceni put do posla” pokazuje da su kandidati zadovoljni načinom zakazivanja intervjua i informacijom koju dobijaju o poziciji za koju konkurišu, ali sa druge strane ispitane kompanije ocenjuju da one često ne dobijaju kompetentne kandidate i da se veoma često dešava da oni ne dođu na zakazan intervju. Interesantno je što postoji izvesna pravilnost u oba istraživanja kada je u pitanju informisanje kandidata o ishodu intervjua. Kandidati su u prethodnom istraživanju istakli da ne dobijaju povratnu informaciju o ishodu njihovog razgovora za posao, dok odgovori poslodavaca takođe pokazuju da u velikoj meri neće poslati odgovor na ishod intervjua.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button