Nemačka bila najveći trgovinski partner Srbije u 2020.godini – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Nemačka bila najveći trgovinski partner Srbije u 2020.godini

Prošle godine izvoz robe iz Srbije bio je vredan više od 17 milijardi evra, dok je uvoz dostigao 22,9 milijardi evra, za milijardu je bio manji nego godinu dana ranije, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Gotovo 90 odsto ukupnog izvoza iz Srbije delo je prerađivačke industrije, a vrednost robe koja je otišla van granica zemlje je 15,3 milijarde evra. Najviše smo izvozili prehrambene proizvode, električnu opremu, motorna vozila, proizvode od gume i plastike. U isto vreme, Srbija je najviše i uvozila proizvode prerađivačke industrije i to u vrednosti od 18 milijardi evra. Žitarice, povrće i voće bili su tokom prošle godine među najvećim izvoznim adutima Srbije, a voće i povrće je iz sektora hrane bilo i najveća stavka na listi uvoznih proizvoda, za to je u 2020. potrošeno 477,6 miliona evra.

Gotovo duplo veći izvoz od uvoza beleži se u poljoprivredi gde je van Srbije otišlo proizvoda u vrednosti od 1,2 milijarde evra, dok je svega 631 milion evra vredan bio uvoz te robe u 2020. godini. I piće i duvan smo više izvozili nego uvozili lane, baš kao i biljne masti, kaučuk, drvo.

Gledano po sektorima, najviše smo tokom 2020. uvozili farmaceutskih proizvoda, u vrednosti od 1,1 milijarde evra, više od milijarde potrošeno je na uvoz nafte, industrijskih mašina, drumskih vozila i električnih mašina. Vrednost električnih mašina koje smo uvezli bila je nešto malo manja od 1,6 milijardi evra, dok je izvoz ove robe vredeo 2,1 milijardu evra. Više od 10 odsto uvoza u 2020. činila je nerazvrstana roba, takve je kupljeno u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

Ubedljivo najveći trgovinski partner Srbiji je Evropa u koju je otišlo više od 91 odsto izvoza, dok je iz evropskih zemalja u Srbiju tokom 2020. ušlo robe u vrednosti od 17,65 milijardi evra, malo manje od 80 odsto ukupnog uvoza. Gledajući po zemljama, najviše se uvozilo iz Nemačke (3,1 milijarda evra), Kine (2,8), Italije (1,9) i Rusije (1,3), dok je izvoz bio najveći u Nemačku, Italiju, BiH i Rumuniju. To su i jedine četiri zemlje kojima je Srbija prodala robu u vrednosti većoj od milijardu evra, u slučaju Nemačke izvoz je bio 2,1 milijardu evra.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button