Radnici koji putuju na posao od države imaju po 300 evra zbog cene goriva – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Radnici koji putuju na posao od države imaju po 300 evra zbog cene goriva

Nemački radnici će od septembra dobiti jednokratni bonus u iznosu od 300 evra kao pomoć zbog poskupljenja energije.

Rojters piše kako je savezna vlada Nemačke odlučila, između ostalog, uvesti jedinstvenu cenu energije kako bi ublažila veliki porast cena.

“Paušalni iznos cene energije (EPP) od 300 evra ima za cilj da rastereti one grupe stanovništva koje obično snose putne troškove i koje su u tom smislu jako opterećene zbog trenutnog kretanja cena energije”, stoji u objašnjenju Savezne uprave ministarstva finansija o tome zašto nemački radnici dobijaju po 300 evra pomoći.

Osim zaposlenih, pravo na 300 evra imaju i oni koji rade dodatne poslove i radnici na određeno vreme u poljoprivredi i šumarstvu. Jedini uslov je da se radna aktivnost mora održati barem jedan dan u 2022. godini.

“Aktivnost se ne mora sprovoditi u određenom trenutku ili u minimalnom razdoblju”, navode iz Saveznog ministarstva finansija.

Šta to znači za penzionere? Ako su u ovoj godini prihvatili posao, dobiće i paušal za energiju od 300 evra. Međutim, poslodavac može isplatiti novac samo ako mu je radnik pre isplate pisanim putem potvrdio da se radi o prvom radnom odnosu.

To bi trebalo da bude slučaj za većinu starijih osoba koje se bave dodatnim poslovima, piše Index.

Izvor: Index

Tags
Back to top button