Kina pokreće fond od 44 milijarde dolara za finansiranje građevinskih projekata – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEInvesticiono bankarstvoSLIDERSVE VESTI

Kina pokreće fond od 44 milijarde dolara za finansiranje građevinskih projekata

Kineske vlasti planiraju da otvore fond za nekretnine kako bi pomogle građevinskim kompanijama da se izbore sa trenutnom krizom. Cilj fonda je da prikupi 300 milijardi juana (44,4 milijarde dolara), navodi predstavnik državne banke koji je upoznat sa situacijom.

Kineska građevinska banka (CCB) i Narodna banka Kine će dodeliti fondu inicijalna sredstva u iznosu od 80 milijardi juana, navodi neimenovani izvor za Reuters.

Ukoliko ovaj model bude funkcionisao, druge banke će se priključiti ulaganjima u fond kako bi raspoloživa sredstva u njemu dostigla svotu između 200 i 300 milijardi juana.

Fond će biti korišćen za kupovinu nedovršenih projekata i završetak radova, a potom i za njihovo izdavanje u okviru plana kineske vlade da podstakne to tržište.

Zahvaljujući tim vestima, Hang Seng indeks za nekretnine u kontinentalnoj Kini porastao je za više od pet odsto na ranom trgovanju, dok je u toku dana njegov rast iznosio 3,4 odsto. CSI 300 indeks u sferi nekretnina zabeležio je rast od dva odsto.

Kako agencija REDD saznaje od neimenovanih izvora, iz fonda će se finansirati na desetine građevinskih firmi, među kojima je i Evergrande grupa.

Lokalne vlade i regulatori će zajedno izvršiti odabir firmi koje se kvalifikuju za ovu vrstu podrške, navode iz agencije, dodajući da bi fond mogao biti korišćen i za kupovinu finansijskih proizvoda građevinskih firmi ili za finansiranje državnih akvizicija drugih projekata.

Izvor: Biznis.rs

Back to top button