Veliko spajanje: Nova kompanija nastala od dva španska operatera procenjena na skoro 19 milijardi evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Veliko spajanje: Nova kompanija nastala od dva španska operatera procenjena na skoro 19 milijardi evra

Orange i MasMovil potpisali su obavezujući sporazum o kombinovanju operacija u Španiji u sporazumu koji procenjuje spojeni entitet na blizu 19 milijardi dolara, saopštile su dve telekomunikacione kompanije u subotu.

Spajanjem se stvara ozbiljna mreža koja obuhvata mobilnu i širokopojasnu mrežu, što predstavlja izazov za Telefoniku, a analitičari kažu da je moguće otvaranje puta sličnim spajanjima na tržištima kao što su Italija, Portugal i Velika Britanija.

Spajanje drugog i četvrtog po veličini telekom operatera takođe ostavlja trećeplasirani Vodafon na cedilu, ikao je korisnik konsolidovanog tržišta za koje se očekuje da će smanjiti konkurenciju i povećati profitabilnost operatera.

Očekuje se da će ovo spajanje testirati apetit Evropske komisije za konsolidacijom. Ranije su se protivili ugovorima koji smanjuju broj učesnika na tržištu.

Tržište mobilne telefonije u Španiji je četvorostrana borba sa Telefonikinim brendom Movistar koji ima 28,24 odsto udela, Orange sa 22,91 odsto udela, Vodafonom 22,26 odsto i MasMovilom sa 20,55 odsto, pokazali su podaci tržišnog regulatora CNMC u martu.

Odgovor Komisije će takođe otkriti da li je spremna da favorizuje tržišnu strukturu sa manjim brojem operatera i potencijalno većim ulaganjima u infrastrukturu- za šta lobira industrija- ili će se držati stava usmerenog na potrošače obeleženog oštrom konkurencijom i niskim cenama.

Spajanje u Španiji je zasnovano na vrednosti preduzeća od 18,6 milijardi evra, navode kompanije u saopštenju, uključujući 10,9 milijardi za MasMovil i 7,8 milijardi za Orange Spain.

Spojeni entitet će prema procenama, generisati više od 7,3 milijarde evra godišnjeg prihoda i više od 2,2 milijarde evra godišnje osnovne operativne dobiti, rekli su oni.

Kombinovano zajedničko prezudeće će podjednako kontrolisati Orange i MasMovil. Transakciju će finansirati paket duga od 6,6 milijardi evra.

(Blic)

Tags
Back to top button