EK: EU da smanji potrošnju gasa za 15 odsto od 1. avgusta – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EK: EU da smanji potrošnju gasa za 15 odsto od 1. avgusta

Evropska komisija je predstavila svoj dugo očekivani plan kako bi osigurala da 27 država članica mogu da se izbore u slučaju potpunog prekida gasa iz Rusije.

Plan koji je iznela izvršna vlast EU poziva na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da će se EU boriti, ne samo da popuni kapacitete za skladištenje gasa pre početka zime, već da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.

Komisija je rekla da je cilj da se zaštiti snabdevanje domaćinstava i osnovnih korisnika kao što su bolnice i ključne industrije.

Kao deo predloga, zemlje članice bi morale da podnesu nacionalne energetske planove Komisiji do kraja septembra i da obezbeđuju ažurirane informacije na svaka dva meseca. Od zemalja koje traže solidarne isporuke gasa biće potrebno da pokažu mere koje su preduzele da smanje domaću potrošnju.

Predloženi zakon bi takođe dao Komisiji ovlašćenje da proglasi “uzbunu u Uniji” o sigurnosti snabdevanja i da nametne obavezno smanjenje potražnje za gasom u svim državama članicama.
Uzbuna bi se aktivirala kada postoji “značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa ili izuzetno velike potražnje za gasom”, navodi se u saopštenju Komisije.

O predlogu Komisije raspravljaće ministri EU tokom vanrednog energetskog samita 26. jula.

EU i njeni zapadni partneri optužili su Rusiju da koristi gas koji se isporučuje Evropi u znak odmazde na sankcije uvedene zbog invaziije na Ukrajinu. Dvanaest država članica je već delimično ili potpuno prekinulo isporuku ruskog gasa.

EU se inače već obavezala da će kapacitete za skladištenje gasa popuniti na najmanje 80 odsto pre 1. novembra, ali raste zabrinutost da će to biti težak zadatak jer Rusija obezbeđuje 40 odsto uvezenog gasa iz bloka i tu infrastrukturu za primanje tečnog prirodnog gasa. Nedostaje pak, gas iz alternativnih izvora.

Gasprom, ruska državna kompanija, takođe je upozorila da će njihove isporuke preko Severnog toka 1, gasovoda kroz koji oko trećina ruskog gasa stiže u Evropi, biti ponovo delimično prekinute zbog održavanja turbine. Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je danas da još nije dobio dokumentaciju od Simensa, koja je neopohodna za renstaliranje turbine na gasovodu Severni tok 1, prenosi Rojters.

U saopštenju Gasproma se takođe navodi da kašnjenje vraćanja turbine sa redovnog održavanja zbog kanadskih i sankcija Evropske unije, kao i dodatno veliko održavanje drugih motora, imaju direktan uticaj na bezbedno funkcionisanje Severnog toka 1.

Izvor: Euronews

Tags
Back to top button