Gasprom već najavljuje zaustavljanje gasa kroz Severni tok 1 zbog “više sile” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Gasprom već najavljuje zaustavljanje gasa kroz Severni tok 1 zbog “više sile”

Ruski Gasprom je poručio kupcima u Evropi da im ne može garantovati snabdevanje gasom zbog “vanrednih” okolnosti i “više sile”, navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

U pismu ruskog državnog gasnog giganta od 14. jula, koje je sada isplivalo u javnost, navodi se da retroaktivno proglašava višu silu za snabdevanje od 14. juna. Vest dolazi pošto je Severni tok 1, ključni gasovod koji isporučuje ruski plin u Nemačku i šire, podvrgnut godišnjem održavanju sa ciljem da se završi u četvrtak.

Poznata kao klauzula o “božjem činu”, viša sila je standard u poslovnim ugovorima i navodi ekstremne okolnosti koje oslobađaju stranu od njihovih zakonskih obaveza.

Isporuke ruskog gasa opadaju već nekoliko meseci putem glavnih ruta, uključujući preko Ukrajine i Belorusije, kao i kroz Severni tok 1 ispod Baltičkog mora. Trgovački izvor, koji je tražio da ne bude imenovan zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao je da se viša sila odnosi na isporuke preko Severnog toka.

“Ovo zvuči kao prvi nagoveštaj da se isporuka gasa preko Severnog toka verovatno neće nastaviti nakon što se završi 10-dnevno održavanje”, rekao je Rojtersu Hans van Cleef, viši energetski ekonomista u ABN Amro.

“U zavisnosti od toga koje ‘vanredne’ okolnosti imaju na umu da bi se proglasila viša sila i da li su ova pitanja tehnička ili više politička, to bi moglo značiti sledeći korak u eskalaciji između Rusije i Evrope, odnosno Nemačke”, dodao je.

Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa, bio je među kupcima koji su rekli da su primili pismo. RWE, najveći nemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog gasa, takođe je rekao da je primio obaveštenje o višoj sili.

“Molimo da shvatite da ne možemo komentarisati njegove detalje ili naše pravno mišljenje”, poručili su iz kompanije.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button