Mihajlović: Srbija u poziciju da zavisi od jednog dobavljača u energetici – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mihajlović: Srbija u poziciju da zavisi od jednog dobavljača u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da su oni koji su se borili da se ništa ne menja u srpskoj energetici i da ona ostane zatvorena doveli Srbiju u poziciju da danas zavisi od jednog dobavljača, saopštio je njen kabinet.

“Imati samo jednog snabdevača, ma ko to bio, najveća je greška za bilo koji ekonomiju, a kamoli za male ekonomije kad je reč o energetskoj bezbednosti. Nije prvi put da napadaju i moje znanje i rad zbog toga što govorim istinu o gasnoj bezbednosti Srbije i što ukazujem na mogućnosti da se srpska energetika razvija”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je “za one koji su hteli da zatvore Srbiju, napad uvek najbolja odbrana”.

“Ali, hajde da sačekamo septembar iduće godine i da gasovod bude završen, a verujem da ćemo mnogo ranije imati ugovor s Azerbejdžanom”, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

Upitana za napade u medijima zbog projekta Niš-Dimitrovgrad, ona je navela da onoliko dugo koliko postoji projekat ove gasne interkonekcije postoji i priča o tome kako Srbija tim pravcem ne može da dobije gas, da ga nema dovoljno ili da nam nije potreban.

“Nije sporan gas koji dobijamo od Ruske Federecije, ali zbog ekonomije Srbije i građana koji koriste gas moramo da budemo bezbedni, a to znači da imamo i druge snabdevače. Verujem da ćemo graditi i druge interkonekcije, i sa BiH, Severnom Makedonijom, razmišljamo o interkonekciji i ka Hrvatskoj, jer samo premrežen gasovodima region može biti enegetski bezbedan”, rekla je ona.

Dodala je da očekuje da Srbija ima dovoljne količine gasa za ovu zimu kroz ugovor sa “Gaspromom”, u skladištima u Mađarskoj i iz srpskog dela skladišta u Banatskom Dvoru, ali da je važno da gradi ne samo nove interkonekcije, već i nova skladišta.

“Plan je da gradimo i novo skladište koje će biti samo u vlasništvu Srbije, u Itebeju ili na nekoj drugoj lokaciji, čiji bi kapacitet bio jedna milijarda kubnih metara, a vrednost investicije procenjuje se na oko 200 miliona evra”, rekla je Mihajlović.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button