Saudijska Arabija udvostručila uvoz nafte iz Rusije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Saudijska Arabija udvostručila uvoz nafte iz Rusije

Saudijska Arabija, najveć svetski izvoznik nafte, udvodstruča je uvoz tog energenta iz Rusije, zato što Moskva svoju naftu trenutno prodaje uz značajne popuste.

Prema podacima kompanije za prikupljanje i distibuciju finansijskih informacija, Refinitiv, na koju se poziva agencija Rojters, u Sudijsku Arabiju je u drugom kvartalu 2022. godine stiglo 647.000 tona nafte preko ruskih i estonskih luka. To odgovara količni nešto većoj od 7.000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno.

U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona, prenosi Dojče vele (DW).

Saudijska Arabija koristi rusku naftu za proizvodnju električne energije, a zatim može da proizvodi i izvozi sopstvenu naftu.

Zbog sankcija, pre svega Evropske unije, Rusija prodaje svoju naftu na svetskom tržištu uz značajne popuste. S obzirom na rat Rusije protiv Ukrajine, neke države odbijaju da kupuju rusku naftu. S druge strane, velike ekonomije poput Kine i Indije, kao i brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka, povećale su uvoz tog energenta iz Rusije.

Predsednik SAD DŽozef Bajden danas popodne stiže u Saudijsku Arabiju, poslednju stanicu na njegovj turneji po Bliskom istoku.

Očekuje se da će on pokušati da ubedi Rijad da poveća izvoz nafte i time inicira pad cena “crnog zlata” na svetskom tržištu. Bajden je pod ogromnim pritiskom u SAD zbog naglog rasta cena goriva, i to samo četiri meseca uoči važnih izbora za Kongres, napominje DW.

Nemački medij takođe dodaje da Bajden odbacuje optužbe da svojim putovanjem u Saudijsku Arabiju stavlja jeftiniju naftu ispred ljudskih prava.

Izvor: DW/Blic

Tags
Back to top button