Prosečna godišnja inflacija u EU 7,6 odsto, u evrozoni 8,3 procenta – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Prosečna godišnja inflacija u EU 7,6 odsto, u evrozoni 8,3 procenta

Evropska komisija (EK) prognozira rast privrede Evropske unije (EU) od 2,7 odsto u ovoj godini, dok se za narednu predviđa pad na 1,5 odsto.

EK je u letnjoj ekonomskoj prognozi navela da će prosečna godišnja inflacija dostići istorijski maksimum u ovoj godini od 7,6 odsto u evrozoni i 8,3 odsto u EU, pre smanjivanja u narednoj godini na četiri odnosno 4,6 odsto, prenosi Mina.

Komesar za ekonomiju Paolo Đentolini (Paolo Gentiloni), predstavljajući najnoviju ekonomsku prognozu za EU i evrozonu, naglasio je da rat Rusije protiv Ukrajine i dalje negativno utiče na ekonomiju Unije, postavljajući je na put nižeg rasta i veće inflacije u odnosu na prethodnu prolećnu prognozu.

”Akcije Moskve remete snabdevanje energentima i žitom, podižu cene i slabe poverenje. U Evropi, zamah ponovnog otvaranja naših privreda će podržati godišnji rast ove godine, ali za narednu smo značajno revidirali našu prognozu. Očekuje se da će rekordno visoka inflacija dostići vrhunac kasnije ove godine i postepeno opadati u narednoj godini”, objasnio je Đentiloni.

On je upozorio da razvoj rata u Ukrajini, posebno isporuke gasa za Evropu, kao i mogućnost ponovnog jačanja pandemije korona virusa, predstavljaju rizik kako za razvoj evropske ekonomije, tako i za dalju inflaciju.

Istovremeno, u Briselu ukazuju da bi nedavne tendencije pada cena nafte i druge robe mogle da se intenziviraju, što bi dovelo do bržeg pada inflacije nego što se trenutno očekuje.

Dodaje se i da bi se, zahvaljujući snažnom tržištu rada, privatna potrošnja u Evropi mogla pokazati otpornijom na povećanje cena, ako bi domaćinstva koristila više svoje akumulirane štednje.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button