Ovi biznisi najčešće ne izdaju fiskalne račune: Preti zatvaranje objekata do 15 dana – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ovi biznisi najčešće ne izdaju fiskalne račune: Preti zatvaranje objekata do 15 dana

Za dva meseca primene novog sistema fiskalizacije, dnevno se izda oko 11 miliona fiskalnih računa. U više od 6.000 kontrola njih 850 nije izdalo račun. Pomoćnik direktora Poreske uprave Nenad Krtolica, rekao je za RTS da su najčešće nepravilnosti utvrđene kod sportskih društava, fitnes klubova, teretana, frizera, ugostitelja.

Podsećamo, novi sistem je na snazi od 1. maja tekuće godine, a ima za cilj ima sigurnije poslovanje i efikasniju borbu protiv sive ekonomije. Kako je više puta rečeno, omogućava inspektorima da prate promet prodajnih objekata u realnom vremenu, te da prave analize i idu u ciljane kontrole.

Krtolica kaže da je još rano govoriti o finansijskim efektima fisklizacije, ali je izvesno da oni postoje.

“Imamo poboljšanje finansijske discipline u segmentu evidentiranja prometa, preko fisklanih uređaja, što govori u prilog da se svaki dan izda 10 do 11 miliona fiskalnih računa”, rekao je on.

Dodaje da je 142.000 poreskih obveznika kao prvi korak ka fiskalizaciji prijavilo svoje lokacije – prijavili su 220.000 posovnih prostora.

“Od 1. maja smo izvršili više od 6.300 kontrola, utvrđeno je da poreski obveznici nisu izdali fiskalni račun u više od 850 slučajeva što ima za posledicu ima privremeno zatvaranje objekata u trajanju od 15 dana”, kaže Krtolica.

Prekršaji su ravnomerno raspoređeni po celoj Srbiji.

“Izdavanje računa u relanom vremenu i njihovo praćenje podrazumeva da možemo u svakom trenutku videti aktivnosti u vezi sa izdavanjem računa, način plaćanja i sve ostalo što je domenu izdavanja fisklanog računa od strane poreskog obveznika – napomenuo je pomoćnik direktora Poreske uprave, i naveo jedan primer: ukoliko resotran na dobroj lokaciji za vreme ručka izda pet računa, mogu da vide da nešto nije u redu”, dodao je on.

Govoreći o fiskalizaciji na pijacama, Krtolica je rekao da je na snazi uredba do kraja godine na osnovu koje su oslobođeni od fiskalizacije. Ministarstvo finansija, Poreska uprava, predstavnici pijačnih prodavaca i pijačnih uprava sagledavaju aspekte tog poslovanja kako bi pronašli najbolje rešenje.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button