MMF: Svetske prognoze se pogoršavaju – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

MMF: Svetske prognoze se pogoršavaju

Svetske ekonomske prognoze se “pogoršavaju”, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva, navodeći kao glavne razloge rat u Ukrajini i “šokove na cene dobara” koje je taj rat izazvao.

MMF predviđa da kasnije ovog meseca objavi svoju revidiranu prognozu rasta na niže “istovremeno za 2022. i za 2023”, rekla je Georgijeva uz objavljenu notu pod naslovom “Suočavanje sa pogoršanim ekomomskim izgledima: kako G20 može da odgovori”.

Nota je pripremljena uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20 koji se održava u Indoneziji u petak i subotu.

“Kada se G20 sastao poslednji put u aprilu MMF je upravo revidirao na niže svoje prognoze svetskog rasta na 3,6 odsto za ovu i iduću godinu, i tada smo kao upozorenje rekli da bi to moglo da se pogorša zbog potencijalnih budućih rizika”, napisala je Georgijeva.

“Od tada, više tih rizika se konkretizovalo i intenzivirale su se brojne krize s kojima se svet suočava”, dodala je ona.

Direktorka MMF rekla je da je inflacija viša od očekivane i da se proširila dalje od cena hrane i energenata.

U svojoj noti MMF upozorava na nastavak tendencije ka usporavanju rasta i povećavanju inflacije, a koja bi mogla da podstakne socijalne tenzije u pogođenim zemljama.

Rat, kovid, ali i prehrambena nesigurnost

Kao uzroci za takvu situaciju navode se rat u Ukrajini, ali takođe nove mere zatvaranja u Kini protiv širenja kovida-19, ili zaoštravanje monetarnih politika centralnih banaka u zemljama kao što su SAD.

Među glavnim razlozima za zabrinutost MMF je takođe naveo prehrambenu nesigurnost koja se “rapidno pogoršava”, a najviše utiče na najsiromašnija stanovištva.

Kao način suočavanja sa tim problemima MMF zagovara nastavak multilateralizma i kao primer daje ukidanje nedavno uvedenih restrikcija na izvoz hrane.

Izvor: Beta/Bizlife

Tags
Back to top button