Odustajanje od kupovine Tvitera Maska bi mogao da košta milijardu dolara – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Odustajanje od kupovine Tvitera Maska bi mogao da košta milijardu dolara

Elon Musk, glavni izvršni direktor Tesle (TSLA.O) i najbogatiji čovek na svetu, nakon što je juče saopštio da raskida ugovor o kupovini Tvitera, vredan 44 milijarde dolara, izazvao je veliko nezadovoljstvo kod predsedavajućih ove platforme.

Iako je za svoje odustajanje o kupovini naveo razlog što je kompanija za društvene mreže prekršila više odredbi spajanja dogovora, ipak iz Tvitera oni najavljuju kontra ofanzivu.

Predsedavajući Tvitera, Bret Tejlor, rekao je na platformi za mikro-blogovanje da odbor planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma o spajanju.

“Tviter odbor je posvećen zatvaranju transakcije po ceni i uslovima dogovorenim sa gospodinom Maskom, i planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma o spajanju. Uvereni smo da ćemo pobediti na sudu u Delaveru” – napisao je on na svom Tviter profilu.

Maskovi advokati u svom podnesku sa obrazloženjem su naveli su da Tviter nije uspeo ili je odbio da odgovori na više zahteva za informacijama o lažnim ili neželjenim nalozima na platformi, što je od suštinskog značaja za poslovni učinak kompanije, prenosi Rojters.

“Tviter je u materijalnom kršenju više odredbi tog sporazuma, čini se da je dao lažne i obmanjujuće izjave na koje se gospodin Mask oslanjao prilikom sklapanja sporazuma o spajanju” – navodi se u podnesku.

Mask je takođe rekao da odlazi jer je Tviter otpustio visokorangirane rukovodioce i jednu trećinu tima za akviziciju talenata, prekršivši Tviterovu obavezu da “očuva suštinski netaknute materijalne komponente svoje trenutne poslovne organizacije”.

Sledi pravna bitka

Maskova odluka će verovatno dovesti do dugotrajne pravne borbe između milijardera i 16-godišnje kompanije sa sedištem u San Francisku.

Sporna spajanja i akvizicije koja dospevaju na sudove u Delaveru češće se završavaju tako što kompanije ponovo pregovaraju o poslovima ili sticalac plaća cilju nagodbu za odlazak, umesto da sudija naredi da se transakcija završi. To je zato što ciljne kompanije često žele da reše neizvesnost oko svoje budućnosti i nastave dalje.

Tviter se, međutim, nada da će sudski postupci početi za nekoliko nedelja i biti rešeni za nekoliko meseci, kaže osoba koja je upoznata sa tim, prenosi Rojters.

Postoji mnogo presedana za ponovno pregovaranje o dogovoru. Nekoliko kompanija je promenilo cenu za ugovorene akvizicije kada je 2020. izbila pandemija COVID-19 i izazvala globalni ekonomski šok.

U jednom slučaju, francuski trgovac na malo LVMH (LVMH.PA) zapretio je da će napustiti dogovor sa Tiffani & Co. Američki trgovac nakitom pristao je da snizi cenu kupovine za 425 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara.

“Rekla bih da je Tviter pravno pozicioniran u dobroj poziciji da tvrdi da mu je pružio sve potrebne informacije i da je ovo izgovor za traženje bilo kakvog izgovora za izlazak iz dogovora” rekla je Ann Lipton, pomoćnica dekana za istraživanje fakulteta u Pravni fakultet Tulane.

Pad akcija mogući razlog za odustajanje

Akcije Tvitera su pale za 6% na 34,58 dolara u produženom trgovanju. To je 36% ispod 54,20 dolara po akciji za koju je Musk pristao da kupi Tviter u aprilu. Međutim, one su porasle nakon što je Mask početkom aprila preuzeo udeo u kompaniji, štiteći je od duboke rasprodaje na berzi koja je pogodila druge platforme društvenih medija.

Ali nakon što je 25. aprila pristao da kupi Tviter, akcije su u roku od nekoliko dana počele da padaju jer su investitori spekulisali da bi Mask mogao da odustane od ugovora. Sa svojim padom nakon zvona u petak, Tviter se trgovao na najnižem nivou od marta.

Najava je još jedan preokret u sagi-hoće-neće-hoće nakon što je Mask u aprilu sklopio dogovor o kupovini Tvitera, ali je zatim stavio otkup na čekanje dok kompanija društvenih medija ne dokaže da botovi za neželjenu poštu čine manje od 5% njegovih ukupnih korisnika.

Ugovorom se od Maska traži milijardu dolara

Ugovorom se traži da Musk plati Tviteru raspad od milijardu dolara ako ne može da završi posao iz razloga kao što su propadanje finansiranja kupovine ili regulatori koji blokiraju dogovor. Međutim, naknada za raskid ne bi bila primenljiva ako Mask sam raskine ugovor.

Neki zaposleni su u petak izrazili nevericu i iscrpljenost, javno objavljujući memove na Tviteru, poput vožnje rolerkosterom i bebe koja vrišti u telefon, očigledno komentarišući raskid. Zaposleni su zabrinuti da će sporazum značiti za njihov posao, platu i mogućnost rada na daljinu, a mnogi su izrazili skepticizam u vezi sa Muskovim planovima da olabavi moderiranje sadržaja.

Maskovo odustajanje od dogovora i Tviterovo obećanje da će se energično boriti za njegovo dovršenje bacaju mrlju na budućnost kompanije i njene cene akcija u vreme kada su zabrinutost zbog rasta kamatnih stopa i potencijalne recesije pogodila Volstrit.

Akcije rivala za onlajn oglašavanje Alphabet (GOOGL.O), Meta Platforms (META.O), Snap (SNAP.N) i Pinterest (PINS.N) zabeležile su pad od 45% u proseku u 2022, dok su akcije Tvitera opali samo 15% za to vreme, podstaknuto poslednjih meseci Maskom dogovorom.

Danijel Ajvs, analitičar u Vedbušu, rekao je da je Maskova prijava loša vest za Tviter.

“Ovo je katastrofalan scenario za Tviter i njegov odbor, jer će se sada kompanija boriti protiv Maska u dugotrajnoj sudskoj borbi da nadoknadi ugovor i/ili naknadu za raskid od najmanje milijardu dolara” napisao je on u belešci klijentima.

(Blic)

Tags
Back to top button