Od 8 stanova u Beogradu, 6 kupe Rusi. Traže one iznad 200.000 evra, daju keš – Bankar.rs
SVE VESTI

Od 8 stanova u Beogradu, 6 kupe Rusi. Traže one iznad 200.000 evra, daju keš

Potražnja ruskih državljana za stanovima u Beogradu i Novom Sadu već nekoliko meseci raste. Međutim, dok su Rusi u početku rusko-ukrajinske krize uglavnom iznamljivali stanove, sada ih svi više kupuju.

Na osnovu statistike RGZ može se videti da od početka godine rastu i cene kvadrata, ali da se povećava i broj kupoprodaja nekretnina. Kao što je Telegraf Biznis pisao, porasla je i cena kirija i to naročito zbog dolaska stranih državljana, upravo Rusa i Ukrajinaca.

Što se tiče zakupa, postoji veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, sada svoje zaposlene alociraju kod nas, rekao je ranije naš sagovornik.

U međuvremenu su počeli i masovno da otvaraju firme, a naš portal je pisao i o tome šta im tačno treba za pokretanje posla u Srbiji.

Međutim, sada imamo i novi trend. Kako saznajemo, državljani Rusije kupuju sada stanove, mahom u našoj prestonici, i što je još zanimljivije, većinom su oni kupci.

Prema proceni ekonomiste i izvršnog direktora agencije za nekretnine City Expert Miloša Mitića, Beograd je, kao centar ovog dela Balkana, oduvek bio interesantan stranim državljanima za kupovinu stana.

– Sa daljim razvojem grada i tržišta i dolaskom stranih firmi, ta kriva tražnje stranih državljana ima jasnu tendenciju rasta. Trenutno se u okviru te tražnje posebno izdvajaju ruski državljani, koji su nakon ogromne potražnje za izdavanjem stanova u Beogradu i Novom Sadu, sada krenuli i da kupuju stanove. Tražnja ruskih državljana je krenula tokom maja meseca, nakon toga se sve više podizala, da bi u ovim mesecima doživela svoj pik. Predviđanja su da će se data tražnja nastaviti i u narednom periodu – navodi za naš portal Mitić.

Dodaje i da Rusi uglavnom kupuju stanove za keš.

“Tražnja je za sada više usmerena ka starogradnji i stanovima manje kvadrature. Pored toga, jedna posebna grupa ruskih državljana potražuje skupe stanove u velikim kondominijumima u Beogradu i to su uglavnom stanovi sa cenom od preko 200.000 evra”, kaže naš sagovornik.

Procentualno, skok tražnje ruskih državljana za kupovinom stanova u Beogradu i Novom Sadu, objašnjava Mitić, je ogroman, jer je pre ovoga bio minoran.

“Sada ruski državljani imaju procentualno najveće učešće u potražnji stanova, ako govorimo u odnosu na ostale strane državljane”, dodaje.

Izvršni direktor City Experta Miloš Mitić kaže i da postoje dve jasne grupe ruskih državljana koji potražuju stanove u Srbiji.

“Prva grupa su kupci koji traže uglavnom manje stanove, u opštinama koje su udaljenije od centra i cene tih stanova iznose do 100.000 evra. Drugu grupu čine platežno mnogo sposobniji kupci, koji preferiraju stanove u kondominijumima u centralnim opštinama u Beogradu, kao sto su ‘Beograd na vodi’, ‘West 65’, ‘Blok A’, ‘Novi Dorćol’, ‘Central Garden’ i tome slično. Cene ovih stanova su od 3.000 evra po kvadratnom metru pa na više. Uglavnom se radi o stanovima između 60 i 90m2 sa minimum jednom spavaćom sobom”, zaključuje Mitić.

(Telegraf Biznis)

Tags
Back to top button