Vasić: Mera NBS-a neće dovesti do značajnog poskupljenja kredita – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vasić: Mera NBS-a neće dovesti do značajnog poskupljenja kredita

Generalni skeretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić izjavio je da je novo podizanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije (NBS) mera obuzdavanja inflacije i da neće značajno uticati na visinu kamata na dinarske kredite.

“Inflacija je 10,4 odsto godišnje, a nije to samo kod nas, nego u celom svetu. U Americi je ona sedam-osam odsto, kaka nije bila poslednjih 40 godina, u EU devet odsto, sve to stvara jedan pritisak i keratori ekonomske politike i NBS moraju da reaguju”, rekao je Vasić za Tanjug.

Objasnio je da je podizanje referentne kamatne stope način da se smanji tražnja i pošalje signal svima koji žele da podignu cene iz različitijh razloga, pa i iz očkivanja da to ne čine.

“Mislim da će se efekat videti ubrzo. NBS je najavila da će se inflacija u drugoj polovini naredne godine vratiti u normalne okvire od tri odsto, plus-minus 1,5 odsto”, naveo je Vasić.

Dodao je da bankari prate mere i dešavanja na tržištu i prilagođavaju tome cene svojih usluga, što znači da će krediti poskupeti, ali ne značajno.

“Ovo pomeranje je blago i postepeno. Imali smo nekoliko korigovanja u poslednje vreme, sada za 25 baznih poena na 2,75 odsto, a to ne znači da se ona automatski ugrađuje u kamate na kredite građanima, nego je signal bankama da će doći do smanjenja količine novca u opticaju i njegovog poskupljenja”, rekaomej Vasić.

On je preporučio klijentima banaka da pažljivije uzimaju kredite i da ih bolje koriste.

“Moj savet svima je da, pošto je trend štednje energenata, iskoristite ta sredstva da zamenite loše prozore i stavite izolaciju na vašem stanu ili kući. Siguran sam da ćete na taj način uštedeti energiju i biti spremniji za nadolazeći period”, preporučio je generalni sekretar Udruženja banaka.

Vasić je naveo primer da će rast referentne kamatne stope kod keredita od 300.000 dinara uzetog na 48 meseci za nekoliko meseci povećati iznos mesečne kamate za 70 do 120 dinara.

On je ocenio kako svi finasijski i ekonomski pokazatelji navode na zaključak da se privredna aktivnost u Srbiji ne zaustavlja.

“Društveni proizvod u prvom kvartalu ove godine je 4,1 odsto, što je dobar znak, jer privreda radi i prilagođava se. Bilo je mnogo problema u poslednjih 20 godina na ovim našim prostorima, ali smo našli našu nišu. Mi smo poljoprivredna zemlja koja ima i indsutriju, imamo dalji rast izvoza, to je sve odlika da ekonomija funkcioniše, a onda postoji i potreba za kreditima i to je dobro za sve nas”, smatra Vasić.

Istakao je da Svetska banka u našoj regiji očekuje najveći rast BDP-a u Srbiji, jer je rast čitavog regiona procenjen na 2,6 do 2,8 odsto, a Srbije od 3,2 do 3,6 procenata.

Na pitanje da li će NBS moći da održi inflaciju u planiranim okvirima, Vasić je rekao da to zavisi od mnogo faktora, pre svega spoljnih, ali da centralna banka i Vlada Srbije čine maksimum da se talas inflacije smanji i svede na oko tri odsto tokom druge polovine sledeće godine.

“Ne zavisi sve od nas. Dve trećine ove inflacije su uvezene. Кada imate naftu koja je bila 50 dolara, a sada je 120 dolara za barel i gas koji je koštao 500 dolara za 1.000 kubika prošle godine, a sad je 1.900 dolara, ne možete da se sakrijete od toga, nego samo da nađete mere kako da posledice budu što manje”, ocenio je Vasić.

On smatra da je to sve veliki izazov za državu, koja čini sve da bi se izbegla stagflacija, odnosno istovremeni pad privredne aktivnosti i rast infalcije.

“Mi smo daleko do toga. Imamo rast BDP-a od četiri odsto, inflaciju oko 10 odsto i siguran sam da će ove mere koje se preduzimaju dati rezultat”, zaključio je Vasić.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button