Ko će preuzeti trošak povećanja akciza za gorivo – potrošači ili naftne kompanije – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ko će preuzeti trošak povećanja akciza za gorivo – potrošači ili naftne kompanije

Gorivo na našim pumpama je već skupo, a u narednom peridu može biti i skuplje, i to iz dva razloga: na svetskom tržištu cena barela je premašila 90 dolara, a drugi su akcize, od 1. oktobra i na naftne derivate povećavaju se osam odsto. Akciza na dizel biće 64,24 dinara, a na benzin 62,47 dinara.

Od oktobra akciza na najprodavaniji evrodizel biće veća 4,76 dinara, na benzin 4,63 dinara, na tečni nafni gas – 3,61 dinar. Hoće li isto toliko poskupeti i litar goriva, još se ne zna. Taj trošak ili bar deo, mogle bi da preuzmu naftne kompanije.

“To će naravno biti veći trošak za sve koji stavljaju derivate nafte na tržište. Znači oni će morati za toliko više da plate. U kojoj meri će se to odraziti na cene, to je drugo pitanje, jer nije samo to što utiče na cene. Pitanje je šta će se u tom trenutku dešavati sa kotacijama ako one budu padale. Može se desiti da one ostanu i iste, i obrnuto, ukoliko budu rasle. Čak da cene budu i veće nego što je rast akciza”, navodi generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Iz Vlade pojašnjavaju: dve godine nije bilo uobičajnog usklađivanja akciza na derivate nafte sa rastom inflacije i to je samo vraćanje akcizne politike na gorivo u zakonske okvire.

“Na sve to od marta prošle godine smo radili na smanjenju akciza na benzin kako bismo održali cenu na prihvatljivom nivou, kako bismo obezbedili da ne dođe do nestašica i kako bi svi naši građani imali dovoljno goriva. I za te dve godine zbog neindeksiranja akciza i zbog smanjenja akciza na benzin i dizel gorivo imali smo gubitak na prihodima budžeta od 100,5 milijardi”, ističe državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović.

Međutim, u Udruženju naftnih kompanija ukazuju i na negativne posledice rasta akciza na promet.

“Svako povećanje akciza zapravo doprinosi malom odlivu potrošnje. Recimo, ka susednim zemljama. Ta razlika, koja je velika u ceni u Srbiji i okruženju, jeste posledica razlike u državnim dažbinama”, kaže Mićović.

Akciza na dizel biće 64,24 dinara. Za prevoznike po tom osnovu gorivo neće biti skuplje, jer im se u istoj meri povećava i iznos za povraćaj. Pravo na povrat 50 dinara po litru dizela od Nove godine imaće i poljoprivrednici, pa će na ime akciza platiti samo 14,24 dinara po litru goriva.

Tags
Back to top button