Fiskalni savet: Gubitak EPS-a i Srbijagasa u grejnoj sezoni 2021/22 milijardu evra – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Fiskalni savet: Gubitak EPS-a i Srbijagasa u grejnoj sezoni 2021/22 milijardu evra

Ukupni gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa tokom grejne sezone 2021/22. iznosili su oko milijardu evra, naveo je Fiskalni savet, u danas objavljenoj analizi Strukturni problemi srpske energetike u svetlu globalne krize: uzroci, troškovi i moguća rešenja.

„Od dosad napravljenih gubitaka, približno polovinu, oko 500 miliona evra, već je finansirao državni budžet dotacijama Srbijagasu”, navedeno je u analizi prenosi Beta.

Preostalih 500 miliona evra platio je zasad EPS, mahom uzimajući kredite za likvidnost.

Pitanje je, međutim, da li će i ovaj dug EPS-a u jednom trenutku pasti na teret poreskih obveznika, jer je trenutno poslovanje EPS-a, neodrživo.

Novi veliki gubici EPS-a i Srbijagasa mogli bi se napraviti i naredne zime ukoliko ne dođe do brzog i snažnog zaokreta u poslovanju tih preduzeća.

Ovi gubici u tom slučaju verovatno bi bili tek neznatno niži od milijardu evra i ne bi mogli da se nastave unedogled, jer bi u jednom trenutku postali neodrživ teret, ne samo za sama preduzeća, već i za čitave javne finansije.

Ono što trenutno predstavlja dodatnu opasnost za Srbiju je to što će stabilno snabdevanje strujom i gasom i u narednoj grejnoj sezoni ponovo zavisiti od raspoložive infrastrukture i energenata iz inostranstva, koji nisu zagarantovani.

„Sve ovo se moglo i moralo izbeći boljim upravljanjem javnim preduzećima u prethodnim godinama. Dosadašnji način vođenje EPS-a (i EDS-a) ne sme se više tolerisati”, naveo je Fiskalni savet.

(Politika)

Tags
Back to top button