Lučić: Bićemo prva kompanija koja otvara predstavništvo u Briselu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Bićemo prva kompanija koja otvara predstavništvo u Briselu

Telekom Srbija je najspremniji za uvođenje 5G mreže, emitovanje međunarodnih obveznica se može očekivati krajem godine, a o poverenju u poslovanje nacionalnog operatera govori i to što EIB i poslovne banke ne traže garancije za kreditne ugovore sa Telekomom, rekao je danas Tanjugu generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

On je podsetio da su u decembru potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB). Tako su postali prva telekomunikaciona firma na Balkanu koja je potpisala takav ugovor i na osnovu kojeg će banka i Telekom Srbije zajednički finansirati razvoj 5G mreže.

Istakao je da su sa svim evropskim bankama koje posluju u Srbiji potpisali povoljne ugovore o refinansiranju ugovornih obaveza, i u aprilu završili tu proceduru vrednu 673 miliona evra.

“U trećoj fazi, ostao je izlazak na berzu putem izdavanja korporativnih obveznica. To je veliki dan za Telekom Srbije i Srbiju, jer ne samo da će koristiti za diversifikaciju našeg duga, već to potencijalno pomaže da ponovo lako izađete na berzu kada se jave neke druge akvizicije na ovom tržištu. Po meni, operateri će se i dalje pregrupisavati u regionu, a biće i nekih potencijalnih akvizicija u budućnosti. Uz to, izlaskom na berzu pokazujemo dodatnu transparetnost jer dajemo kvartalne izveštaje o poslovanju naše kompanije”, istakao je Lučić.

Kaže da je već sve spremno i usaglašeno sa berzom, a da će tek odlučiti da li će emisija biti u Frankfurtu ili Lukseburgu.

“Čekamo najbolji trenutak jer je zbog rata u Ukrajini tržište kapitala veoma nestabilno. Za sada, krediti koje dobijamo od banaka povoljniji su nego kada bi izašli na tržište kapitala. Sa bankama sa kojima radimo izlazak na berzu gledamo najpovoljniji trenutak, a svi procenjuju da će kraj godine biti mnogo bolji, tržište stabilnije i onda bismo uradili taj korak”, dodao je on.

Dalje navodi kako će neizostavno izaći na tržište kapitala, jer je to značajan korak za kompaniju i pokazuje novu transparentnost poslovanja.

“Uz to, mi imamo veliku ambiciju za ekspanziju u zemljama zapadne Evrope. Gde god je naša dijaspora, tu očekujemo velike prihode. Time postajemo i bitan operator u zapadnoj Evropi jer ćemo biti operator u Austriji i Nemačkoj, a posle ćemo se još širiti. Ovim potezom bićemo prva takva firma u Srbiji, ali u suštini pratimo sve što inače rade telekomunikacione kompanije u Evropi. Otvorićemo naše predstavništvo u Briselu u septembru, sa ciljem da budemo što bliži Evropskoj komisiji, i postajemo operator koji posluje u Evropskoj uniji. Smatram da možemo da imamo dosta inovativnih projekata i digitalnih servisa da naš bliži odnos sa EK može doprineti da dođemo do određenih sredstava iz raznih fondova za razvoj. Istovremeno, firma će u Belgiji imati i drugu svrhu – da razvije određene usluge za našu dijasporu”, najavio je Lučić.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button