Hrvatska izgubila spor, platiće odštetu od 300 miliona dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Hrvatska izgubila spor, platiće odštetu od 300 miliona dolara

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID), saznaje Večernji list.

MOL je krajem 2013. godine pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obaveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. To je iznos od 1,83 i 2,2 milijarde kuna. Inicijalno je MOL tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara, odnosno 6,5 milijardi kuna.
Pali su argumenti Hrvatske o koruptivnim radnjama i isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamenu za upravljačka prava u Ini i izdvajanju gasnog biznisa, piše Večernji list. Podsetimo, zbog navedenog, u Hrvatskoj je osuđen bivši premijer Ivo Sanader. Sanader je dobio kaznu od šest godina, a šef MOL-a Zolt Hernadi (Zsolt Hernadi) osuđen je na dve godine zatvorske kazne.
Arbitraža protiv hrvatske vlade
MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova pokrenuo 26. novembra 2013. godine, a kao razlog tada je naveo kršenje određenih obaveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodne advokatske kancelarije Weil, Gotshal & Manges, u skladu sa Ugovorom o energetskoj povelji.

MOL smatra da hrvatska vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obavezala početkom 2009. godine. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i otkupljivati celokupnu Ininu domaću proizvodnju po tržišnim cenama, u razdoblju od 15 godina.

MOL tvrdi da je zbog vladinog nepoštovanja tih odredbi pretrpeo štetu od najmanje dve milijarde kuna. Nakon pokretanja arbitražnog postupka, hrvatska vlada je 17. januara ove godine podnela arbitražnu tužbu protiv MOL-a Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništavnim izmene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o gasnom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posledica tih ugovora.

Sanader i Hernadi

Bivši premijer Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Hernadi u decembru 2019. godine proglašeni su krivim za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL, zbog čega je Sanader nepravosnažno osuđen na šest, a Hernadi na dve godine zatvora.

Obrazlažući nepravosnažnu presudu, sudija zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić tada je kazala da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje gasnog poslovanja i promena međudeoničarskog ugovora, tvrdila je sudija.

Presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader tada ostao u zatvoru na Remetincu.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button