Cene nafte naglo potonule u jednom danu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cene nafte naglo potonule u jednom danu

Sve veći strah od recesije glavni je pokretač najnovijeg pada cena naftnih fjučersa, ocenjuju analitičari. Do nedavno, investitori su verovali da tržišne sile drže cenu nafte visoko, a sada postoji veliki rizik od pada cena u vezi sa rizikom od recesije, koji raste poslednjih nedelja.

Nafta Brent koštala je 8. juna 123,58 dolara za barel, a nafta WTI 121,11 dolara. Nakon tog vrhunca pokazalo se da je su potrošačke cene dostigle maksimalne vrednosti za poslednje četiri decenije, zbog čega su američke Federalne rezerve povećale kamatne stope za 0,75 odsto kako bi obuzdale dalji rast cena. To je podstaklo očekivanja da će agresivni potezi centralne banke ohladiti ekonomiju i dovesti do gubitka radnih mesta.

Analitičari ističu da ništa ne ubija potražnju za naftom kao recesija, koja smanjuje ekonomsku aktivnost u celini. Manji broj zaposlenih znači i manje vožnji do posla i drugih destinacija, a to rezultira padom potražnje za naftom.

Prethodni put kada je benzin u SAD bio preskup bilo je tokom krize u julu 2008. godine. U narednih pet meseci tri miliona Amerikanaca ostalo je bez posla, a cena benzina pala je za 60 odsto na 1,62 dolara za galon.

Cene nafte u sredu ujutru delimično su nadoknadile gubitke od utorka. Cena nafte Brent porasla je na više od 105 dolara za barel, a cena nafte WTI na više od 101 dolar po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, Oil Price.

Tags
Back to top button