Šef Deutsche banke: Inflacija je otrov za društvo – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Šef Deutsche banke: Inflacija je otrov za društvo

Šef Deutsche banke Kristijan Zeving zahuktalu inflaciju opisuje kao otrov za društvo i upozorava da neprekidno poskupljivanje svega preti da izazove recesiju.

Kada 40 odsto građana kaže da krajem meseca ne može ni evro da ostavi na stranu, to znači da je socijalni mir u Nemačkoj ugrožen, rekao je Zeving u ponedeljak na jednom bankarskoj konferenciji u Frankfurtu.

Povrh toga, trajni pritisak inflacije preti i recesijom, rekao je Zeving, dodajući da su knjige porudžbi preduzeća još puna i profit robustan, ali da sa zebnjom iščekuje narednih 12 meseci.

Uz eksploziju cena, stanje zaoštravaju pandemija, prenapregnuti lanci snabdevanja i uska grla na tržištu rada. Ako rat u Ukrajini još prekine uvoz ruskog gasa, nemačka privreda će upasti u „duboku recesiju“, ocenio je Zeving.

On je ocenio da Evropska centralna banka kasni (ECB) i nije dovoljno odlučna sa podizanjem referentne kamatne stope, bazične mere za hlađenje inflacije.

Zeving je dodao i da se nada da će američke Federalne rezerve svoju osnovnu kamatu povećati za još 0,75 procentnih poena, odnosno da će ECB ranije od očekivanog i sama reagovati.

Potrošačke cene su u junu u evrozoni, dakle u 19 članica EU koje koriste evro kao zajedničku valutu, rasle međugodišnjom stopom od 8,6 odsto. U Nemačkoj ta stopa je dospela na 7,6 odsto.

Tags
Back to top button