Er Srbija dobila zahtev da smanji broj sedišta na letovima iz Amsterdama – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Er Srbija dobila zahtev da smanji broj sedišta na letovima iz Amsterdama

Er Srbija dobila je jednostrani zahtev od aerodroma Šipol u Amsterdamu da od četvrtka do kraja jula smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama ka Beogradu, navodi se u saopštenju srpske nacionalne avio-kompanije.

Aerodrom Šipol naveo je da zbog nedostatka radne snage, prevashodno na bezbednosnoj kontroli, ne može da organizuje proces rada koji bi omogućio opslugu aviona na vreme pri postojećem obimu saobraćaja.

Er Srbiji i svim drugim avio-kompanijama koje saobraćaju sa tog aerodroma, dostavljene su kvote kojima se reguliše maksimalni broj raspoloživih sedišta na odlaznim letovima iz Amsterdama, navodi se u saopštenju.

S druge strane, na dolaznim letovima ka Amsterdamu, takva ograničenja ne postoje.

Er Srbija smatra da joj se, nametanjem ograničenja i limitiranjem broja putnika po letu “nanosi velika finansijska i reputaciona šteta”, pre svega zbog brojnih putnika sa kupljenim kartama kojima će ukrcavanje biti uskraćeno u slučaju popunjenosti aviona preko dozvoljenog kapaciteta.

“Er Srbija takođe smatra da ovakav potez nije zasnovan na odnosu međusobnog poštovanja i uvažavanja, imajući u vidu da srpska nacionalna kompanija na toj ruti neprekidno leti već preko 50 godina i da je bila jedini prevoznik koji je tokom dužeg perioda za vreme pandemije korona virusa održavao saobraćaj između Beograda i Amsterdama”, piše u saopštenju.

Er Srbija navodi da će uputiti dopis aerodromu Šipol sa molbom da se zahtev ponovo razmotri i da se od njega odustane, a trenutno se ispituju pravne mogućnosti da se zahteva nadoknada štete koja bi Er Srbiji bila pričinjena tom jednostranom odlukom.

Srpska nacionalna avio-kompanija navodi da je, kao i sve druge kompanije, bila u obavezi da planira i obavi sve letove ka amsterdamskom aerodromu prema istorijskim slotovima, bez mogućnosti smanjenja obima saobraćaja, a shodno politici zadržavanja istorijskih slotova usvojenoj od strane nadležnih institucija EU.

“Paradoksalno, doneta je nova uredba kojom se od avio-kompanija sada traži da smanjuju kapacitet i otkazuju letove, koji su u međuvremenu rasprodati usled povećane tražnje za putovanjima ovog leta”, zaključuje Er Srbija.

Er Srbija u ovom trenutku leti devet puta nedeljno do Amsterdama.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button