Računovođe do kraja godine moraju da dobiju dozvolu i da se upišu u registar – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Računovođe do kraja godine moraju da dobiju dozvolu i da se upišu u registar

Pružaoci računovodstvenih usluga do kraja godine moraju da dobiju dozvolu za pružanje računovodstvenih usluga koju izdaje Komora ovlašćenih revizora i da se upišu u Registar pružalaca računovodstvenih usluga koji vodi Agencija za privredne registre (APR), podseća Ministarstvo finasija.

Ove obaveze predstavljaju usklađivanje sa Zakonom o računovodstvu, koji je usvojen pre dve i po godine.

“Pravna lica, odnosno preduzetnici koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga, dužni da usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o računovodstvu, najkasnije u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 1. januara 2023. godine”, piše u saopštenju.

Računovođe traže hitno odlaganje Zakona o fiskalizaciji

Prema aktuelnim podacima iz APR-a, poslednjeg dana juna 2022. godine, šest meseci pre isteka pomenutog roka, ukupno su 1.072 pravna lica i preduzetnika upisana u Registar.

Postoji značajno veći broj pravnih lica i preduzetnika koji još uvek nisu podneli zahtev za dobijanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga kod Komore, i samim tim nisu upisani u pomenuti Registar, upozorava Ministarstvo.

Rok za usklađivanje sa Zakonom neće biti produžavan, napominje se u saopštenju.

Preduzeća će vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja moći da povere samo firmi ili preduzetniku koji je upisan u Registar, odnosno koji ima makar jednog zaposlenog sa profesionalnim zvanjem u oblasti računovodstva ili revizije, koje je stečeno kod profesionalne organizacije članice Međunarodne federacije računovođa (IFAC), ili da sam preduzetnik ispunjava ovaj kriterijum.

Računovodstvena komora: Pod hitno ukinuti propise koji štete privredi

Za nepoštovanje ovih obaveza predviđene su novčane kazne 100-300 hiljada dinara za pravna lica, 20-150 hiljada za odgovorno lice u firmi i 100-500 dinara za preduzetnika.

Od januara 2023. godine, potpuni će biti samo oni finansijski izveštaji koje su sastavljali preduzetnici ili pravna lica koja su upisano u Registar, napominje Ministarstvo.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button