Ko su novi igrači na tržištu problematičnih kredita u Srbiji? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Ko su novi igrači na tržištu problematičnih kredita u Srbiji?

U Registru privrednih subjekata APR-a na kraju maja bilo je upisano ukupno 34 aktivna privredna društva registrovana za naplatu potraživanja. Tačnije, toliko ih je za pretežnu delatnost upisalo šifru 8291 ‒ delatnost agencija za naplatu potraživanja i kreditnih biroa. Broj ovih preduzeća, po svemu sudeći, uskoro će biti još veći ‒ u Srbiji se osniva još jedno privredno društvo koje će se baviti otkupom potraživanja, među kojima se navodi i otkup problematičnih kredita građana i privrede.

Nemačka EOS grupa i Međunarodna finansijska korporacija IFC ‒ članica Svetske banke, planiraju da na tržištu Srbije osnuju društvo zajedničkog ulaganja, to jest podfond, koji će otkupljivati problematične kredite građana i preduzeća u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Rumuniji. Tako stoji u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije koja je u aprilu odobrila ovu koncentraciju vlasništva.

A, kako trenutno stoje stvari sa otkupom problematičnih kredita građana je poznato ‒ zabranjena su. Tačnije, prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji se u Srbiji primenjuje od 5. decembra 2011. godine, ustupanje ovih potraživanja dozvoljeno je isključivo drugoj banci. Za sada će tako i ostati.

Nema uslova za ukidanje zabrane

Naime, u Narodnoj banci Srbije ističu da, u ovom momentu, ne postoje uslovi za ukidanje zabrane prodaje potraživanja banaka od građana drugim licima koja nisu banke „s obzirom na to da se u trenutnim okolnostima najviši stepen zaštite prava korisnika finansijskih usluga može postići jedino ako se potraživanja prodaju isključivo licima koja su pod nadzorom NBS, u ovom slučaju bankama u Srbiji“.

„Odobrava se u skraćenom postupku koncentracija učesnika na tržištu koja nastaje zajedničkim ulaganjem od strane privrednih društava EOS Invest EE GmbH, sa sedištem u Hamburgu i International Finance Corporation, sa centralnom upravom u Vašingtonu, osnivanjem društva zajedničkog ulaganja koje će biti aktivno u oblasti otkupa problematičnih potraživanja po osnovu kredita odobrenih fizičkim i pravnim licima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Republici Srbiji i koje će poslovati na dugoročnoj osnovi i imati sve funkcije nezavisnog učesnika na tržištu.“

Ovu odluku, odnosno rešenje o odobrenoj koncentraciji, u aprilu je objavila Komisija za zaštitu konkurencije.

Ko je EOS Invest

Osnovna delatnost društva EOS Invest je, navodi se u rešenju ‒ kupovina neobezbeđenih i obezbeđenih dužničkih portfolija i potraživanja, a njegovi ključni, ciljni sektori su bankarstvo, komunalni sektor, nekretnine i e-trgovina.

„Ovo društvo posluje u okviru nemačke Eos grupe društava, koja je na globalnom nivou aktivna u pružanju prilagođenih finansijskih usluga. Eos grupa je deo šire grupacije kompanija kojom kao matično društvo upravlja holding kompanija Otto sa sedištem u Hamburgu, Nemačka“, stoji u rešenju Komisije.

Privredna društva EOS Invest EE GmbH iz Hamburga i International Finance Corporation, sa centralnom upravom u Vašingtonu, podnela su 14. januara 2022. godine, preko punomoćnika advokata, prijavu koncentracije, predlažući da Komisija utvrdi koncentraciju učesnika na tržištu po skraćenom postupku.

„Podnosioci prijave nameravaju da osnuju društvo zajedničkog ulaganja ‒ podfond, posredstvom Fonda, koji se trenutno nalazi pod kontrolom Otto grupe, a u koji će IFC izvršiti upis kapitala“, navodi se u rešenju Komisije.

U rešenju se precizira da podnosioci prijave nameravaju da Fond, nakon ispunjenja određenih uslova, osnuje podfond koji će biti pod njihovom zajedničkom kontrolom.

„Podfond, tj. društvo zajedničkog ulaganja biće aktivno u sticanju portfolia problematičnih kredita u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Republici Srbiji koji se prvenstveno odnose na portfolije obezbeđenih problematičnih kredita odobrenih stanovništvu i privrednim društvima i na pojedinačne obezbeđene problematične kredite odobrene privrednim društvima, gde su dužnici pravna lica i/ili fizička lica. Podfond će biti u mogućnosti da uspostavi zavisna društva koja će biti u vezi sa njegovim poslovanjem“, navodi se u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije.

Šta kažu u NBS

„Potraživanje koje banka ima prema fizičkom licu moguće ustupiti isključivo drugoj banci, te pravna lica koja nisu banke ne mogu kupovati potraživanja banke prema građanima. Konkretno, Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga dopušta mogućnost ustupanja potraživanja koje banka ima prema fizičkom licu jedino drugoj banci, zbog čega ustupanje potraživanja drugom pravnom licu ne bi bilo dopušteno sa stanovišta važećeg pravnog okvira“, ukazuju u Narodnoj banci Srbije.

Takođe, kako ističu, u skladu s propisima ne postoji ni licenca koja bi agencijama za naplatu potraživanja omogućila rad s navedenim potraživanjima od građana.

„Narodna banka Srbije nema saznanja da se na tržištu Republike Srbije postupa na način suprotan ovom zakonskom ograničenju“, navode u centralnoj banci.

NBS kontinuirano prati situaciju u finansijskom sektoru i po potrebi preduzima aktivnosti na polju prevencije nastanka i rešavanja problematičnih kredita stanovništva.

„U ovom momentu ne postoje uslovi za ukidanje zabrane prodaje potraživanja banke od fizičkog lica drugim licima koja nisu banke, s obzirom na to da se u trenutnim okolnostima najviši stepen zaštite prava korisnika finansijskih usluga može postići jedino ako se potraživanja prodaju isključivo licima koja su pod nadzorom Narodne banke Srbije – u ovom slučaju bankama u Republici Srbiji“, ističu u NBS.

Povezana lica

Otto grupa je, inače, na globalnom nivou aktivna u oblasti trgovine na malo i u pružanju povezanih usluga, a prema navodima u prijavi, njeno poslovanje je organizovano u tri poslovna segmenta.

Prvi je „višekanalna trgovina na malo“, koja se sastoji iz aktivnosti trgovine na

malo putem kanala e-trgovine, kataloškog poslovanja i šalterske trgovine na malo. Drugi poslovni segment su „finansijske usluge“, koje obuhvataju pružanje međunarodnih finansijskih usluga Otto grupe kao što su upravljanje potraživanjima i likvidnošću i

inovativne finansijske usluge. I treći segment su „usluge“, koje obuhvataju društva Otto grupe za logistiku koja pružaju svoje usluge logistike i kupcima van Otto grupe i poslovnom segmentu Otto grupe za višekanalnu trgovinu na malo.

„U Republici Srbiji Otto grupa ima jedno zavisno društvo ‒ EOS Matrix d.o.o. Beograd, koje je aktivno u kupovini, naplati i u upravljanju potraživanjima“, navodi Komisija.

Prema navodima u prijavi, Otto grupa je u finansijskoj 2020/2021. godini, kao prethodnoj obračunskoj godini, ostvarila ukupan prihod od 15,6 milijardi evra u svetu.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button