Rast investicija u energetiku osam odsto, najviše u naftni i gasni sektor – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rast investicija u energetiku osam odsto, najviše u naftni i gasni sektor

Prema novom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), globalna ulaganja u energetski sekor bi trebalo da porastu za osam odsto u 2022. godini, s tim da će investicije ići uglavnom u takozvanu čistu energiju.

Kako prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, iako su ulaganja u naftni i gasni sektor porasla za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, ona su i dalje znatno ispod nivoa iz 2019. godine. Sve u svemu, današnja ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa nalaze se u procepu između dve vizije budućnosti. Naime, ta ulaganja su previsoka za orijentaciju ka ograničavanju globalnog zagrejavanja ali nedovoljna da bi se podmirila rastuća potražnja. Aktuelne visoke cene fosilnih goriva takođe donose neočekivani prihod za proizvođače nafte i gasa. Globalni prihod sektora trebalo bi da skoči na četiri biliona dolara u 2022. što je više nego dvostruko iznad petogodišnjeg proseka, s tim da će najveći deo otići velikim državama izvoznicama nafte i gasa, navodi IEA.

U isto vreme, investicije u čistu energiju čine oko pet odsto kapitalnih izdataka naftnih i gasnih kompanija širom svieta, u odnosu na jedan odsto u 2019. godini.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button